OBRAZEM: Nejlepší mikrofotografie světa za rok 2012. Pod mikroskopem najdete fantazijní svět

Tajemný svět mikrofotografie nás nikdy nepřestane fascinovat. Podívejte se na vítězné a oceněné snímky z letošní soutěže Nikon Small World a přesvědčíte se, že věda a umění jedno jsou…

Zdroj: Nikon Small World 2012

Prestižní soutěž Nikon Small World je každoročním kláním v mikrofotografii. První ročník se konal v roce 1975 a od té doby je tato soutěž výběrem z toho nejlepšího, co v oblasti mikrofotografie každoročně vzniká. Soutěže se může účastnit každý, kdo se zajímá o mikrofotografii. Soutěží se také o nejlepší video (Small World In Motion).

Vítězové byli vyhlášeni 23. října. Celkem bylo oceněno 98 vítězů - někteří vyhráli s více fotografiemi. Vítězné snímky v sobě skloubily vědu a umění - a to je hlavním posláním této soutěže. 

"Každým rokem dostáváme neuvěřitelné fotografie z celého světa, a je nám ctí ukázat to nejlepší od talentovaných vědců a fotografů," říká Eric Flem, jeden z členů organizačního týmu, "… tato soutěž má význam nejen pro vědce, ale i pro širší veřejnost."

1. místo: Krevní mozková bariéra v živém embryu rybky dánio pruhované

Tato fotografie získala první místo v soutěži Nikon Small World 2012. O dalších oceněných snímcích vás budeme brzy informovat. Autorem snímku je Jennifer L. Peters a Michael R. Taylor z nemocnice St. Jude Children’s Research Hospital (Tennessee, Spojené státy). A co na ní vlastně vidíte? Krevní mozkovou bariéru u živého embrya rybky dánio pruhované (lat. Danio rerio). Polopropustná buněčná vrstva obklopující krevní cévy v mozku a míše zabraňuje velkým molekulám, imunitním buňkám nebo nebezpečným látkám a organismům, aby se dostaly z krve do centrálního nervového systému. 

 

2. místo: Pavouci z čeledi paslíďákovitých (autor Walter Piorkowski)

 

3. místo: Zhoubný nádor z kostní tkáně (autor Dylan Burnette, National Institutes of Health)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

4. místo: Octomilka obecná ve fázi kuklení (W. Ryan Williamson, Howard Hughes Medical Institute (HHMI))

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

5. místo: Minerál kakoxenit z dolu La Paloma ve Španělsku (autor Honorio Cócera-La Parra)

 

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Související články