OBRAZEM: Ráj šelem v Africe. Kdo patří do velké pětky?

Velká pětka – to je pětice nejčastěji lovených a fotografovaných afrických zvířat. Není divu, že z pěti zvířat jsou dvě šelmy – lev a levhart.

OBRAZEM: Ráj šelem v Africe. Kdo patří do velké pětky?
OBRAZEM: Ráj šelem v Africe. Kdo patří do velké pětky?
Zdroj: archiv

Kdyby existovala velká pětka čistě mezi šelmami a dravými tvory, měli bychom pro ni několik kandidátů. Představíme vám velkou pětku šelem tak, jak ji neznáte.

Lev 

Proč patří do velké pětky: Váží až 170 kilogramů a řev samce je slyšet až na 8 kilometrů. Dokáže ulovit i kořist dvakrát tak velkou než je on sám – například obrovské vodní buvoly.

Proč nepatří do velké pětky: Lev je vlastně docela zbabělec a lenoch. Nejčastěji loví samice, samec se vydává na lov jen výjimečně. Samice se navíc ke kořisti dostanou až po samci; trpělivě čekají, než se pán nažere a samy se spokojí se zbytky.

 

Levhart

Proč patří do velké pětky: Sedmdesátikilový predátor je osamělý lovec. Zatímco lvi na lovu spolupracují, levharti loví sami. Mají také výjimečnou schopnost, jakou u jiných kočkovitých šelem nepozorujeme – umí se zavěsit na větev hlavou dolů, tak trošku jako lenochod.

Proč nepatří do velké pětky: Levharti jsou sice velcí bojovníci, ale nejčastěji bojují sami proti sobě. Při jednom biologickém výzkumu byli vážně zranění po vzájemných soubojích tři z pěti pozorovaných samců.

Hyeny

Proč patří do velké pětky: Hyeny sice nevypadají jako nějací velcí lovci, ale jsou překvapivě úspěšné. Hyeny skvrnité dokonce patří k jedněm z mála lidožravých tvorů. Chcete příklad? Roku 1962 v Malawi zastřelili lovci pár hyen, které zabily a sežraly 27 lidí! 

Proč nepatří do velké pětky: Jiné hyeny zas takoví lovci nejsou. Třeba taková hyenka hřivnatá rozhodně není nebezpečný predátor. Živí se především mravenci a jinými drobnými zástupci hmyzí říše.

 

Gepard

Proč patří do velké pětky:  Kdo jiný než nejrychlejší suchozemský savec by měl patřit mezi velkou pětku? Při sprintu může běžet rychlostí až 120 km/h a dosahuje také neskutečného zrychlení: z nuly na sto mu to trvá jen 3 sekundy! 

Proč nepatří do velké pětky: Gepard je sice skvělý běžec, ale má i pár zahanbujících vlastností. Na rozdíl od ostatních velkých koček například neumí pořádně zařvat. 

 

Krokodýl

Proč patří do velké pětky: Krokodýlové nilští si místo mezi mezi velkou pětkou vydobyl úplně jednoduše – svou velikostí. Největší exemplář tohoto tvora měl na délku 3,1 metru, ale o slavném lidožravém krokodýlovi Gustavovi se tvrdí, že měří nejméně 7 metrů. 

Proč nepatří do velké pětky: Krokodýli nevyvíjejí největší aktivitu, když spatří živou kořist, ale když jde o mršinu. Normálně na břeh téměř vůbec nevylézají, ale jak ucítí uleželou mršinu, odvažují se na pevninu až několik set metrů daleko.

 

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Související články