OBRAZEM: Umělecká díla na pláži. A autory jsou krabi

Krabi na plazi umí vytvořit docela pěkné umělecké dílo. Posuďte sami!

OBRAZEM: Umělecká díla na pláži. A autory jsou krabi
OBRAZEM: Umělecká díla na pláži. A autory jsou krabi
Zdroj: archiv

Malí krabi si na plážích hloubením děr staví své domovy. Na ostrově Borneo v Malajsii jsou ale obzvlášť šikovní – dokáží při tom vytvářet i krásné obrazce. Podívejte se do naší fotogalerie:

 

Fotograf Alexander Yurusov zachytil tucty krabů, když se procházel na pláži Nexus Karambunai na Borneu v Malajsii. Krabi poustevníčci hloubí v písku tunely a přitom před sebou tlačí dvě nebo tři kuličky písku, které vždy vyhazují ven, a vytvářejí tak velké obrazce, které vypadají (slovy fotografa) jako „písečné květy nebo galaxie“.

„Večer však příliv vše spláchne a po obrázcích se slehne zem,“ říká fotograf. „Krabi tak musejí začínat každý den ráno při odlivu znovu a znovu.“ Jejich každodenní práce přitom není vůbec jednoduchá – když se podíváte na kuličky zblízka, uvidíte, že mají téměř dokonalý tvar. 

 

Krunýř krabů má  nesporné výhody, ale jednou za čas (u krabů poustevníčků za 18 měsíců) si musejí svoje „brnění“ vyměnit. Svrchní schránka s nimi totiž neroste. Když se chtějí krunýře zbavit, musejí se dobře schovat, jsou totiž velmi zranitelní. A tunely v písku jsou přímo ideálním úkrytem. Během výměny krunýře jim také dorůstají končetiny, které si předtím poranili, nebo ulomili.


FOTO: Isifa (Alexander Yurusov / Rex Features)

 

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

 

Související články