Pratučňák byl větší než člověk. Žil před 34 miliony lety. Co o něm víme dál?

Argentinští paleontologové našli kostru obřího tučňáka. Jde o největšího jedince svého druhu, který lidé dosud objevili.

Obří tučňák byl větší než člověk. Žil před 34 miliony lety
Obří tučňák byl větší než člověk. Žil před 34 miliony lety
Zdroj: archiv

Argentinští paleontologové našli v Antarktidě kosterní pozůstatky obřího tučňáka, který žil před zhruba 34 miliony let a byl vysoký dva metry. Jde o největšího představitele svého druhu, jaký byl kdy objeven, informovalo na svých internetových stránkách Muzeum přírodních věd v La Plata, které dnes citovala agentura AFP.

Hned dvě nej

Tento objev, který se uskutečnil během výzkumů vědců muzea v Antarktidě, umožní intenzivnější a úplnější výzkum předků moderních tučňáků. Podle Caroline Acostaové, výzkumnice paleontologického oddělení muzea, jde "o největšího dosud známého tučňáka, ať už jde o jeho výšku nebo tělesnou hmotnost". Zatím největším známým tučňákem je tučňák císařský, který dorůstá výšky až 1,2 metru. 

Experti se chystají na jaře příštího roku do Antarktidy na další výpravu, aby "hledali další kostry, jež by umožnily zkoumat mimo jiné i způsoby, jakým se tito tvorové pohybovali, a také jejich anatomii".

Už objevené fosilie tučňáků žijících před miliony let prozradily, že měli odlišné peří od černobílých "fraků" jejich nynějších potomků. V porovnání s nimi byli barevnější - včetně kaštanového, růžového či šedého peří.

Ilustrační foto: Thinkstock

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Související články