Obyvatelé zvířecí říše si nejsou rovni, někteří jsou nej

KOMERČNÍ SPOLUPRÁCE: Jsou nejrychlejší, největší, nejjedovatější… Někteří jsou malí svým tělem, ale velcí výkonem. Úspěchy lidí vedle nich vypadají nicotně. Zvířecí rekordmany najdete vetknuté do stříbra v dalším cyklu věnovaném přírodě, který letos v jablonecké České mincovně odstartoval. 

Zdroj: PR
Česká mincovna je tradičním českým výrobcem a prodejcem pamětních mincí a medailí. Více jak čtvrtstoletí let razí v Jablonci nad Nisou oběžné mince pro český stát. Svým vznikem v roce 1993 firma navázala na dlouholetou tradici ražby mincí na území Čech, Moravy, Slezska a Slovenska. Vedle českých korun v jablonecké mincovně také vyrábějí zlaté a stříbrné pamětní medaile. V licenci zahraničních emitentů Česká mincovna razí pamětní a investiční zlaté a stříbrné mince. S Českou mincovnou můžete i spořit do zlata nezatíženého DPH.

Příroda, přírodní motivy a zvířata patří k vděčným tématům, kde po umělecky zpracovaném ryzím kovu sáhnou nejen sběratelé a střadatelé. Je například i vhodným dárkem. „Pro letošní a příští rok jsme vybrali téma zvířecích rekordmanů. Seriál odstartoval nejrychlejším suchozemským tvorem na světě, gepardem štíhlým,“ přiblížila cyklus Lenka Klimentová z České mincovny s tím, že vydaná je již i mince se sokolem stěhovavým a pralesničkou strašnou.

Zdroj: Youtube

Co je tak zvláštního například na maličké žabce, jejímž domovem je kolumbijský prales?  I přestože má k dispozici pouhý jeden miligram smrtící látky, stačí to k zabití desetitisíc myší, dvaceti lidí nebo dvou slonů afrických. Této skutečnosti využívají domorodí Kolumbijci z kmene Chocó, kteří žabí jed shromažďují a nanášejí na hroty šípů. Přestože její jméno budí hrůzu, není útočná. Jed má obsažen v kůži a chrání ji před predátory.

Mince: Sokol stěhovavýZdroj: PR

Letním zpestřením cyklu a závěrečný rekordman letošního ročníku, je mimořádně hbitá vážka, která létá rychlostí 50 kilometrů v hodině a je schopná nejen za letu lovit, ale svou kořist i sežrat. Při lovu vážkám napomáhají také velké oči složené z tisíců drobných oček a specializovaná nervová soustava, která umožňuje neomylně stopovat pronásledovaný cíl. „A právě oči vážky budou dominantou mince, kterou razíme opět podle návrhu Davida Kružliaka,“ odtajnila detail Klimentová. Podpis toho medailéra najdete také pod mincí s pralesničkou a se sokolem. „Autorem gepardí hlavy je pak Petr Patka,“ dodala Klimentová.

Zdroj: Youtube

Cyklus Zvířecí rekordmani pokračuje i příští rok, kdy představíme další čtveřici. Největšího tvora reprezentuje slon africký, následují nosorožíci, lenochodi a žraloci. Všechny mince jsou z ryzího stříbra zkrášleným patinou  o váze 31,1 gramu. Každá je uložena do speciálního balení v podobě knížky, kde najdete fotografie a česko-anglický text popisující rekordní vlastnosti. Po čtveřicích si je mohou sběratelé ukládat do praktických boxů.

Kompozice averzních stran, které jsou společné všem mincím cyklu, se skládá z dvojice přírodních scenérií a náležitostí ostrova Niue, který České mincovně poskytuje zahraniční licenci k vydávání vlastních pamětních mincí. Jsou jimi jméno a portrét královny Alžběty II., nominální hodnota 1 DOLLAR (NZD) a rok emise 2019.