Odvrácená strana neštěstí: V ruinách nemocnice se narodila holčička

Noc před druhým zemětřesením, trpěla dvacetiletá Maya Tamang silnými porodními bolestmi. Rodině se podařilo ji převézt do nemocnice v Bhaktapuru, kde ji uložili do samostatného pokoje. A pak se země začala znovu třást a s ní i celá budova…

Obrázek není k dispozici
Zdroj: VLP

Mayu přemístili do provizorního přístřešku v areálu nemocnice, kde se jí za dalších osm hodin narodilo dítě. "Chtěl jsem zjistit, kolik lidí se zranilo během druhého zemětřesení, a tak jsem se vydal do nemocnice. A právě v tu chvíli začala Maya rodit," vypráví fotograf Athit Perawongmetha, kterému Maya dala souhlas ke zvěčnění okamžiku, kdy přišla na svět její dcera.

"Měla jsem strašné bolesti a velký strach o dítě. Bála jsem se i zemětřesení," vzpomíná Maya, jež pochází s vesnice Hetauda ležící jižně od Káthmándú. "Když to začalo, chtěla jsem z nemocnice utéct, ale kvůli kontrakcím jsem se nemohla ani pohnout."

Athit stál před přístřeškem a čekal, až uslyší dětský pláč. "Uběhlo jen pár minut a v ruinách se narodila holčička. Věšel jsem dovnitř a udělal tři fotografie. Nikdy předtím jsem porod nefotil a nechtěl jsem být dotěrný. Nechtěl jsem rušit ten mimořádný okamžik radosti. I pro mě to byla překrásná chvíle, na kterou nikdy nezapomenu."

Mohlo by vás zajímat: