Otec termosky byl špičkový fyzik z Cambridge. Na vynálezu nevydělal ani penny

Před 170 lety se narodil vynálezce termosky James Dewar. Je klasickou ukázkou idealisty, který nezbohatl na vynálezu, který změnil svět,

Otec termosky byl špičkový fyzik z Cambridge. Na vynálezu nevydělal ani penny
Otec termosky byl špičkový fyzik z Cambridge. Na vynálezu nevydělal ani penny
Zdroj: archiv

Před 170 lety, 20. září 1842, se narodil skotský fyzik a chemik James Dewar. Svou vědeckou kariéru zasvětil výzkumu nízkých teplot a zkapalňování plynů, s čímž souvisel i jeho bezesporu nejznámější vynález: Dewarova nádoba, lidově označovaná jako termoska.

Profesor slovutné Cambridgeské univerzity James Dewar vynalezl izolační nádobu s dvojitou stěnou zřejmě v roce 1892. Původně nebyla určena k uchovávání teplých nápojů, což je dnes její asi nejběžnější využití. Dewar v ní naopak přechovával zkapalněné plyny, jejichž teplota se blíži absolutní nule, tedy minus 273 stupňům Celsia.

Šlechtic. Ale chudý

Vynález s bezmála zázračnými vlastnostmi si během několika let našel cestu z laboratoře k běžným uživatelům. Velkou zásluhu na tom měla německá společnost Thermos, která počátkem 20. století začala Dewarovy nádoby s úspěchem nabízet domácnostem. Odtud tedy pochází zlidovělý název termoska.

Sám Dewar neměl z obchodního úspěchu svého vynálezu nic. Včas si jej totiž nenechal patentovat, takže následný soudní spor s firmou Thermos prohrál. Naprázdno Dewar vyšel také z udělování Nobelových cen, ačkoliv jinak byl nositelem řady prestižních vědeckých ocenění a v roce 1904 byl povýšen do šlechtického stavu.

Kromě vynálezu termosky se Dewar zapsal do historie vědy také tím, že v roce 1898 dokázal jako první člověk na světě zkapalnit vodík a spolu s anglickým chemikem Frederickem Abelem vyvinul výbušninu kordit.

Chemik a fyzik James Dewar zemřel 27. března 1923 v Londýně.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Související články