Ovce jsou schopné z fotografií rozpoznat známé lidské tváře

Vědci z University of Cambridge věří, že jsou na dobré cestě lépe porozumět neurodegenerativním onemocněním lidského mozku, a to díky ovcím, u kterých výzkum prokázal, že mají podobné rozpoznávací schopnosti jako my lidé.

Vzhledem k velikosti jejich mozku a dlouhověkosti jsou ovce dobrým zvířecím modelem pro studium neurodegenerativních poruch, jako je Huntingtonova nemoc.
Vzhledem k velikosti jejich mozku a dlouhověkosti jsou ovce dobrým zvířecím modelem pro studium neurodegenerativních poruch, jako je Huntingtonova nemoc.
Zdroj: Profimedia.cz

Odborníci jsou si už dlouho vědomi toho, že ovce dokážou rozpoznat jednotlivé členy ve svém stádu, a dokonce i lidi, se kterými se opakovaně setkávají. Anglické vědce proto zajímalo si tyto dovednosti dokážou udržet i při sledování dvourozměrných obrazů.

Osm ovcí bylo proto postupně vedeno k tomu, aby si zapamatovaly tváře čtyř známých osobností. Na snímcích se objevil bývalý americký prezident Barack Obama, herečka Emma Watson, herec Jake Gyllenhaal a moderátorka televizní stanice BBC Fiona Bruce.

Poté se ovcím na dvou počítačových obrazovkách ukazovaly dvojice, kdy na jedné straně byla neznámá osoba a na druhé jedna ze čtyř osobností. Zvíře získalo pochvalu v podobě pamlsku v případě, že vybralo správnou fotografii pomocí přerušení infračerveného paprsku, jenž snímek zobrazoval. Pokud vybralo nesprávnou fotografii, ozval se bzučák a ovce zůstala bez odměny.

Výsledkem studie je, že se ovcím podařilo správně identifikovat osm z deseti pokusů.
Zdroj: Profimedia.czTestování bylo rozdělené do několika fází. Na začátku se zvířatům ukazovaly dvojic - lidská tvář a obraz předmětu. Až po několika setkání, kdy se úspěšnost výrazně zvýšila (z počátečních 56,6 % až na 87,5 %), přišla třetí, pravděpodobně nejúspěšnější, etapa – ovce dokázaly, že dokážou rozlišovat mezi již známým obličejem a obrazem člověka, kterého předtím nikdy neviděly. 

"Dokázali jsme, že ovce mají pokročilé schopnosti v identifikaci, které jsou srovnatelné s lidmi a opicemi," uvedla profesorka Jenny Morton, která studii vedla.

Vedle zobrazených snímků osobností z profilu vědci také otestovali schopnost ovcí rozpoznat tváře na fotkách pořízených z jiných úhlů. Úspěch výběru se v tu chvíli snížil zhruba o 15 %, což je srovnatelné s chybou, když během studií plní úkol lidé. A tak se výsledek rozhodně nedá označit jako náhoda.

Smyslem výzkumu je možnost využít ovce jako model k většímu porozumění degenerativních onemocnění lidského mozku. Mezi ně patří například Huntingtonova choroba nebo Parkinsonova nemoc, kdy se obě vyvíjejí dlouhou dobu a ovlivňují kognitivní schopnosti.

Mohlo by vás zajímat: