Ovce nejsou blbeééé

Inteligence je často poměřována vůči zástupcům říše zvířat, že je někdo chytrý jako liška nebo opice patří k těm pozitivním. Ovšem nadávka hloupá jako ovce je nezasloužená.

Ovce nejsou blbeééé
Ovce nejsou blbeééé
Zdroj: archiv

Inteligence je často poměřována vůči zástupcům říše zvířat, že je někdo chytrý jako liška nebo opce patří k těm pozitivním. Ovšem nadávka hloupá ovce je nejen nelichotivá, ale i nepravdivá. Podle nové studie zveřejněné v časopise PLoS One jsou tito ve stádech žijící sudokopytníci všechno jiné, než hloupí.

Ovce se hloupé jen zdají

Zní to skoro až neuvěřitelně, ale ovce zvládají i poměrně náročný psychologický test, s nímž bojují papírově inteligentnější a nám bližší opice. Laura Avanzo a Jennifer Morton Cambridgské univerzity to zjistili díky testům, kterým podrobili skupinu ovcí s geneticky modifikovanou DNA. Ovcím byly vloženy defektní geny, které u lidí vedou k rozvoji Huntingtonovy nemoci, které narušuje nervovou soustavu a vede k demenci. Měly se na nich zkoušet nové postupy léčení.

Dvojice vědců proto podrobila ovce testům, které zjišťují míru demence - její prohlubování, nebo naopak úspěšnost léčby. V jednom z testů
poslali ovce do ohrady, ve které byla dvě vědra, jedno modré a druhé žluté. Jídlo bylo pouze v modrém. Ovce rychle pochopily a následně vždy zamířily vždy k modrému vědru.

Když ovšem vědci zaměnili barvu věder s jídlem, ovce změnily své chování. Později neměly problém s menší úpravou hry, kdy vědra byla naprosto stejná a klíčem k potravě byla barva kužele za nimi.

V dalším kroku neodlišovaly nádoby s potravou barvy, ale rozměry a tvary. Ovce si dokáží zapamatovat tvar a odlišnosti velmi dobře. Podle testů dokonce rozeznají tváře jiných ovcí - především uvnitř stáda a to dokonce i po dvou letech. Na tomto základě při potravě umožní svým přístup k potravě, zatímco cizince odeženou.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Související články