Pod nejvyšší německou horou

Během besed se čtenáři šéfredaktora často ptají i na osobnější otázky, třeba, jestli, případně kam, jezdí v zimě na dovolenou. "Přiznám se, že jsem dlouho o nějaké zimní dovolené neměl ani ponětí, protože jsem nelyžoval," říká Tomáš Tureček. "K sněhu tak patřily především sněžnice a turistické výpravy do mist mimo známá střediska," dodává.

Děti se v Alpách vydovádí.
Děti se v Alpách vydovádí.
Zdroj: TZA

Tomáš Tureček pod nejvyšší německou horou"Nechtěli jsme opakovat stejnou chybu u našeho syna, takže jsme ho přihlásili do lyžařské školičky, jak jen to bylo možné. A když jsme viděli, že po několika dnech bych schopný sjet kopec na Horních Mísečkách, rozhodli jsme se to nakonec také vyzkoušet," vysvětluje a dodává: "Poprvé jsem tak stál na lyžích až po čtyřicítce, takže závodník už ze mě asi nebude."

A kam tady dnes za lyžováním nejčastěji míří? "V poslední době u nás moc sněhu není, takže jsme se naučili, tak jako mnozí, jezdit do Alp, oblíbili jsme si menší oblast pod nejvyšší německou horou, Zugspitze, ale z rakouské strany. Podle nejvyššího vrcholu se jí říká Zugspiz Arena, a je to takové kapesní tyrolské údolí s velmi příjemnou atmosférou," říká. "Navíc je sem dobra příjezdová trasa přes Mnichov a Garmisch-Partenkirchen, takže se v Rakousku vůbec nemusí najíždět na dálnici, navíc za běžných podmínek se člověk až na místo dostane bez speciálního zimního vybavení, protože zdejší střediska jsou nízko v údolích a na lyže se vyjíždí do okolních kopců lanovkami. Takže pro takové sváteční lyžaře jako já jsou to ideální podmínky," dodává.

Mezi zpestření, která pobyt v aréně nabízí, patří i výlet na nejvyšší německou horu, Zugspitz, která je přístupná z tyrolské i bavorské strany. Z té rakouské se vyjíždí obří lanovkou přímo na plošinu, odkud je panoramatický výhled na Alpy. Navíc se v ledovcovém kotli pod vrcholem dá výborně lyžovat, protože sněhové podmínky jsou zde dobré i v případě, že dole v údolí je málo sněhu. Překvapivé je i to, že zdejší sjezdovky bez problem zvládnou i méně zkušení lyžaři.

Něco na zahřátíJe nějaký tip, který šéfredaktor může dát na cestu? "Pokud cestujete s dětmi a chcete si s nimi dopřát rozmazlování, jaké se naprosto vymyká jakýmkoli standardům u nás, zkuste zdejší dětský hotel Alpenrose. Rozhodně to není levná záležitost, ale za vyzkoušení stojí přinejmenším zdejší vodní a saunový svět, kde budou nadšené jak děti, tak i dospělí, případně si vyzkoušejte večeři ve zdejší restauraci, kde si dopřejete několikachodové menu, zatímco děti mají k dispozici vlastní švédské stoly, pokud se i přesto budou nudit, mohou využít zdejšího skvělého dětského koutku s průhledným toboganem, který vede napříč hotelem a děti ho milují. Když jsme si tyto služby vyzkoušeli s naším synem, měl jsem pocit, že nám zde nabídli v reálu něco, co by nám svého času nedokázali slíbit ani pro světlé zítřky komunismu," směje se Tomáš Tureček.

Může se hodit:

  • Cesta z Prahy do Lermoosu trvá pět hodin a měří přesně 500 kilometrů. Velká část je po kvalitní dálnici. Při přejezdu do Rakouska není zapotřebí starat se o dálniční známku, protože příjezd je po okresní silnici, Lermoos je deset kilometrů za hranicí.
  • Tyroská Zugspitz Arena nabízí celkem sedm lyžařských areálů, v letošním roce navíc přibyl nový šestimístný lyžařský vlek, který se stará o ještě lepší infrastrukturu na sjezdovce Ehrwalder Alm. Mezi novinky lze zařadit také novou kabinovou lanovku v Lermoos, novou sjezdovku v údolní stanici lanovky Ehrwalder Almbahn a novou lanovku Lokal W1 u Sunracer v lyžařské oblasti Wetterstein v Ehrwaldu. O pohodlí turistů se postará lanovka Grubig II s 51 vyhřívanými sedadly, která od prosince krátí cestu z Brettlalm na horskou chatu Grubighütte v lyžařské oblasti Lermoos. Celkem je v oblasti 139 kilometrů lyžařských sjezdovek. Pro běžkaře se nabízí celkem 20 stop v délce 110 kilometrů, pro turisty zase 60 kilometrů upravených pěších tras. Pro milovníky sáňkování se nabízí adrenalinový zážittek v Ehrwaldu, kde si po setmění můžete sjet lyžařskou sjezdovku na zapůjčených saních – zážitek jen pro otrlé!

„Schneeexpress" a karta „Top Snow Card"

Lyžařští "pendleři" mohou klidně své auto nechat stát a přesto být mobilní – to slibuje „Sněhový expres": až do 20. dubna mohou zimní rekreanti pendlovat mezi tyrolským Vilsem, Zugspitz Arenou a Garmisch-Partenkirchenem a jako jízdenka platí karta hosta TZA. Zdejší permanentnka se jmenuje „Top Snow Card" a dá se získat už od dvou dnů pobytu a platí pro všechny vleky Zugspitz Areny, v Grainau, Mittenwaldu a Garmisch-Partenkirchenu. Dospělí zaplatí letos za dvoudenní kartu 79 euro, mládež od 16–18 let 72,50 euro, děti od 6–15 let 43,50 euro a pětiletí 22 euro. Praktická je nabídka "4 ze 6", kdy si lyžaři mohou ze 6 dnů pobytu vybrat 4 lyžařské dny. Rodinný tarif na tuto nabídku obnáší pro dva dospělé a jedno dítě 373,50 Euro (80,50 Euro za každé další dítě).


Další informace na www.zugspitzarena.com

Související články