Pohřben v poušti: Tradiční písečné koupele v oáze Siwa

Horký pouštní písek ve spalujícím letním žáru rozhodně nezní jako lákávé místo k relaxaci. Někteří lidé se ale navzdory tomu dobrovolně vydávají do západního Egypta a v oáze Siwa, poblíž hory Dakrour, se nechávají zahrabat do písku. Suchá koupel pro ně představuje naději na vyléčení.

Obrázek není k dispozici
Zdroj: VLP

"Když jsem o pískové koupeli před několika lety slyšela poprvé, myslela jsem si, že jde o nový trend. Jedná se ale o tradiční léčbu. Místní lidé tvrdí, že koupel v suchém písku může pomoci s revmatem, bolestí kloubů, nebo třeba s neplodností či impotencí," vysvětluje fotografka Asmaa Waguih.

Teplota vzduchu v poušti dosahuje až 46 stupňů. Pacienti se svléknou a nechají se zahrabat až po krk do písku, kde zůstanou patnáct minut. Poté se přesunou do stanů vyhřátých sluncem, kde popíjejí bylinné čaje. Nakonec se odeberou do domu, kde se převléknou a dostanou večeři. Tři dny nemají dovoleno se sprchovat a musejí se vyvarovat studeného vzduchu.

"Po písečné koupeli se cítím vždy lépe. Zlepší se mi krevní oběh i dýchání a také posílím imunitu," tvrdí profesor matematiky El-Fiqi z Alexandrie, který se na radu svého lékaře poprvé nechal zahrabat do písku před třemi lety. Trpěl bolestmi zad. Letos ale přijel do oázy Siwa z jiných důvodů: "Utíkám sem před ruchem velkoměsta a užívám si ticho a čerstvý vzduch."