Poslechněte si zpěv zamrzlého Černého moře

Černé moře, stejně jako mnoho jiných vodních ploch, se v mrazech pokrylo ledem. A z pod něj vycházejí podivné zvuky…

Poslechněte si zpěv zamrzlého Černého moře
Poslechněte si zpěv zamrzlého Černého moře
Zdroj: archiv

Podívejte se na video a pořádně se zaposlouchejte do jeho zvuků. Zní to jako delfíni, motorová pila nebo nějaký podivný organismus, který žije v hlubinách. Videonahrávka byla pořízená v přístavu Oděsa:

 

Ty zvuky jsou přitom zcela přirozené – může za ně samotný led. Tyto zvuky znají dobře všichni polárníci, ale až v 90. letech 20. století vznikly vědecké studie, které je vysvětlily. Tehdy vypracovali američtí vědci studii, která vytvořila model popisující tento jev. V ledu neustále probíhá několik různých procesů, které působí jak vedle sebe, tak proti sobě. 

Jaké zvuky zpod ledu vychází, záleží na více parametrech a proměnných. Mění se podle síly ledu (obecně platí, že čím tenčí led, tím vyšší jsou zvuky), struktuře ker, teplotě vody i vzduchu, síle větru a také pohybu vody. Ta krami pohybuje, ony se třou o sebe a také uvnitř nich se mění jejich struktura.

Proč led zpívá? 

Ledové kry se pohybují jako jednotlivé kusy, ale také jako celek. Mohou se současně zvětšovat odshora, ubývat zespodu, praskat a spojovat se. Jsou tvořené různými vrstvami ledu, které mají odlišné vlastnosti, strukturu a vydávají různé zvuky. Kanadským vědcům se roku 1988 během experimentu CEAREX Drift dokonce podařilo zvuky ker simulovat pomocí přístrojů. Fyzici tehdy dokázali pomocí ker vyrobit zvuky o různé výšce a síle. 

Na světě existuje několik míst, která jsou zpívajícím ledem proslulá. Jedním z nich je švédské jezero Sången v Hälleforsu. Zamrzlá ledová plocha vydává tak výrazné zvuky, že podle toho jezero získalo i jméno – Sången znamená švédsky zpěv. 

Dalším známým místem, odkud se zpoza ker ozývají zvláštní zvuky, je americké jezírko Walden. O zvucích, které z něj v zimě vycházejí, psal ve 30. letech 20. století slavný Ralph Waldo Emerson.

 

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Související články