Potápěči objevili v Mexiku největší podvodní jeskyni na světě

Po deseti měsících intenzivní práce odhalili průzkumníci největší zaplavený jeskynní systém na světě, který je zároveň zajímavým archeologickým nálezem, který by mohl vnést nové světlo na legendární mayskou civilizaci.

Obrázek není k dispozici
Zdroj: VLP

Projekt Great Maya Aquifer (GAM) po desetiletí zkoumá podvodní jeskyně v mexickém státě Quintana Roo, který se nachází na karibském pobřeží poloostrova Yucatán.

V regionu je na 380 podvodních jeskynních systémů, které představují zhruba 1400 kilometrů zaplavených sladkovodních tunelů skrytých pod povrchem. A právě zde se objevil nový vůdce – systém zvaný Sac Actun.

Zdroj: Herbert Mayrl/Courtesy Gran Acuifero Maya Project (GAM)/Handout via REUTERS

Členové projektu GAM mají být na co pyšní. V bludišti podvodních kanálů nalezli nedaleko mexického letoviska Tulum jeskyni o délce 347 km.

Původně se průzkumníci domnívali, že jde o dva různé jeskynní systémy: Dos Ojos (v překladu „dvě oči“), který se rozkládá na 84 kilometrech, a Sac Actum (263 km). Po deseti měsících intenzivního pátrání pod vodou se prokázalo, že ve skutečnosti jde o jednu dlouhou kontinuální jeskyni.

Ředitel GAM a podmořský archeolog Guillermo de Anda řekl, že jde o mimořádný objev. Rozvětvený potopený labyrint je nejen úchvatnou podívanou, ale také nejdůležitějším nalezištěm na světě, které by mohlo odhalit ztracené tajemství starověké mayské civilizace.

Zdroj: Herbert Mayrl/Courtesy Gran Acuifero Maya Project (GAM)/Handout via REUTERS

Jak vyplývá z videozáznamů a fotografií, je tu neuvěřitelné množství zachovaných mayských artefaktů a lidských pozůstatků, které jen čekají na to, aby byly analyzovány.

"Zaznamenali jsme více než 100 archeologických prvků: pozůstatky zaniklé fauny, mayskou archeologii, keramiku i mayské hroby," řekla de Anda mexickým médiím a dodal: "Je to tunel času, který nás dopraví na místo před 10 000 až 12 000 lety."

A hledání ještě není u konce. Výzkumníci říkají, že Sac Actum by mohl být spojen se třemi dalšími podvodními jeskynními systémy. Až další ponory ukážou, zda je tomu skutečně tak.

Mohlo by vás zajímat: