Potápění s mořskými kravami a žraloky – to je zimní Egypt

Kdo by nechtěl v zimě odletět za teplem? Marsa Alam je jedním z mála relativně blízkých míst, kde je teď nádherné počasí. Nepředstavitelných 25 °C… A moře plné podivných zvířat…

Zdroj: archiv

Město Marsa Alam leží na pobřeží Rudého moře v jihovýchodním Egyptě, v místech, kde se Arabská poušť setkává s mořem. Na západě je oddělená pohořími a pouštěmi od největší egyptské řeky Nil. V současnosti se do oblasti dostanete letadlem, cesta trvá asi 4 hodiny. 

Ale nenechte se zmást, spíš než jako vyprahlá poušť to tam vypadá jako na bujném tropickém ostrově – všude je plno palem, mangrovníky a v moři pestrobarevné korálové útesy. Původně malá rybářská vesnice se stala vyhledávaným turistickým cílem. Dodnes pracuje většina místních jako rybáři či chovatelé ovcí, velbloudů a koz. 

Místo je ale vyhledávané především kvůli potápění, moře je totiž bohaté na podmořský život a plné nedotčených míst… Máte velkou šanci vidět takové rarity jako třeba delfíny, mořské krávy (dugongy) nebo žraloka kladivouna. Pobřeží lemují korálové útesy a teploty moře se celoročně pohybují v rozmezí od 22 do 29 ºC. Korálové útesy jsou zde téměř neporušené, v takové podobě se nikde tam blízko nedají spatřit.

 

Bájní dugongové

Nejzvláštnějšími tvory jsou právě dugongové (neboli mořské krávy), kteří zavalitým tělem připomínají kytovce. A jsou to docela obři – dosahují délky až 3 metrů a váží kolem 300 kg. 

V současnosti jsou dugongové kriticky ohrožení a mnohde již byli vyhubeni úplně. Lovecké metody se stále vylepšují a dugongové se nejsou schopní množit dostatečně rychle; samice mívají první mládě až v desátém roce života a pak až každým třetím až pátým rokem.

Slyšeli jste někdy o bájných sirénách? Právě dugongové lákali námořníky podle námořnických pověstí o mořských pannách do nebezpečných míst. Těmi bájnými sirénami jsou právě tito býložraví, zcela neškodní savci…  

Jejich původ není příliš jasný. Připomínají sice kytovce nebo tuleně, ale vývojově jsou zřejmě spříznění spíš se suchozemskými slony. 

Dnes už žijí jen  v pobřežních vodách Ameriky a Afriky. Mělké moře v okolí egyptského Marsa Alam je jednou z mála příležitostí k setkání s nimi.

Podívejte se na video s dugongem Dennisem z moře u Marsa Alam:

Kde potkat delfíny

Podmořský svět Rudého moře skýtá nekonečné množství ryb, krabů, hvězdic a dalších mořských tvorů. Máte ale především jedinečnou příležitost poznat zblízka delfíny. Neměli byste si nechat ujít Ras Samadai, neboli „delfíní útes“ uprostřed chráněné rezervace.

V Rudém moři se vyskytuje nepřeberné množství ryb – tzv. klauni, bodloci, polorejnoci, ploskozubci, kteří se živí okusováním korálů, a nebo třeba puntíkatí kanicové a také zákeřné murény.

Nejoblíbenější jsou však určitě delfíni. Jsou družní a rádi se ukazují. V Rudém moři žije hned několik druhů delfínů: delfín kapverdský, delfín skákavý, delfín indočínský nebo kosatka černá.

Setkání s delfíny, kteří jsou zde navíc ve volné přírodě, patří k největším zážitkům. Delfíni totiž odedávna člověka přitahují jako symbol svobody, volnosti a  inteligence.

Vyhlášený útes Elphinstone nesmíte vynechat. Takové korálové útesy jste ještě neviděli. Bludiště a chodbičky korálových útesů jsou oblíbeným útočištěm chobotnic a murén. Můžete kontaktovat jakékoli místní potápěčské centrum ve městě, se vším poradí.

Žraloků není třeba se bát

Žraloci mají velice špatnou pověst. Většina lidí je vnímá jako zabijáky a nepřátele. Přitom výzkumy, které proběhly v 80. letech 20. století, dokázaly, že lidé nejsou součástí žraločího jídelníčku, a útoky na lidi jsou tak ve spíš způsobené nevhodným chováním člověka nebo nešťastnou náhodou. Potápění se žraloky si postupně získává oblibu, je však třeba mít stále na paměti, že ve vodě je pánem žralok, a nikoli člověk. Nesmíte je krmit, potápět se při špatné viditelnosti a samozřejmě si o nich musíte zjistit co nejvíce informací a vše konzultovat s odborníky.

Nejlepší období pro pozorování žraloků je duben až červen nebo říjen až listopad. A mezi nejlepší lokality v Rudém moři je právě útes Elphinstone u Marsa Alam. Normální pláže jsou však samozřejmě chráněné protižraločími sítěmi – koupání je tedy bezpečné.  

 

 

Pozvání na velbloudí sýr neodmítejte

V okolí Marsa Alam je několik dalších zajímavostí –  jednou z nejzajímavějších je přírodní rezervace Wadi el Gamal (Údolí velbloudů). Dostanete se do ní jak jinak než na velbloudech, ale hlavně… nesmíte odmítnout pozvání na jídlo v obrovském stanu beduínů a určitě ochutnejte místní velbloudí sýr. Stojí za to!

Více informací viz www.marsaalam.com

FOTO: Thinkstock / Isifa

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Související články