Nový lék na mužskou impotenci: Viagra z Himálájí je nejdražší houbou světa

S houbou yarsagumba se můžete setkat i na českém trhu, a to pod názvem housenice čínská. A rozhodně není levná. Naopak. Jde o nejdražší houbu na světě.

Zdroj: Youtube

Housenice se v tradiční čínské medicíně využívá především ke zlepšení mužské potence a zvýšení tvorby spermatu. Kromě toho je jí přisuzována řada dalších příznivých účinků, někteří lidé věří, že umí vyléčit i astma nebo rakovinu. Pojďme se podívat, co to vlastně ta housenice čínská je a odkud se bere.

Housenici je možné nalézt jen ve výšce mezi 3000 a 5000 metry v himálájských oblastech Nepálu, Indie, Bhútánu a Tibetu. Houba napadá housenky hrotnokřídlece přezimující v půdě a postupně zkonzumuje celý jejich organismus, až z nich zbude jen svrchní obal. Na jaře se plodnice houby vynoří ze země a uvolní spóry, aby se rozmnožila dále. Mumifikovaná housenka vyplněná podhoubím je pak na trhu vyvažována zlatem.

Sběr housenice je možný jen během května a června, kdy se houba objevuje nad zemí. Toho času se lidé z přilehlých obcí vydávají vysoko do hor, aby si přilepšili k živobytí. Odhaduje se, že obchod s housenicí tvoří v průměru 56 procent jejich ročního příjmu. To určitě není zanedbatelný podíl. Vesničany proto od náročných výprav neodradí ani lavinové nebezpečí.

Sběrači dostávají od obchodníků 3,50 až 4,50 amerických dolarů za jednu housenici. Houba potom odtud putuje na velké světové trhy, kde se její cena šplná až ke 100 dolarům za pouhý gram. Není vyloučeno, že se tento podivný lék stane ještě vzácnějším. Houby totiž v Himálájích povážlivě ubývá a stává se, že sběrači někdy přijdou domů s prázdnýma rukama. Zatímco v minulých dobách každý nasbíral denně klidně sto kusů, dnes je člověk blahem bez sebe, když jich najde dvacítku.

Zdroj: Youtube

Související články