Poznejte tajemství Izraele a kouzlo Libanonu

Leží vedle sebe na pobřeží Středozemního moře a dohromady mají rozlohu třikrát menší než Česká republika. Bývalé „Švýcarsko Východu" zotavující se ze zničující občanské války a jeden z nejmladších států světa, který od svého vzniku zažívá jeden konflikt se sousedy za druhým. Vítejte v Izraeli a Libanonu. V krajích, kde se podle legend procházely ústřední postavy víry židů, křesťanů i muslimů a kde se dnes životy lidí ubírají tak rozdílnými cestami, že to skoro ani není k uvěření.

Světoznámá Zeď nářků v Jeruzalémě
Světoznámá Zeď nářků v Jeruzalémě
Zdroj: Archiv

Zarážející kontrasty se však zdaleka netýkají pouze poměrů na obou stranách horké hranice. Uvnitř samotného Izraele stojí dvě města, která jakoby pocházela z úplně opačných koutů zeměkoule. Starobylý Jeruzalém s kořeny zapuštěnými do samotných počátků lidské civilizace a moderní Tel Aviv se skleněnými mrakodrapy a nočním životem. Během přednášky Michaela Fokta poznáme obě metropole, z nichž každá si činí nárok na titul hlavní město, navštívíme údajně nejstarší město světa, ponoříme se do jezera, kde plavou i neplavci, vydáme se na mořské ryby do hor, poznáme snad nejsvatější kilometr čtvereční na světě a zjistíme, kde najdete v Tel Avivu české stopy vryté do mapy i života moderního města.

Přednáška se koná ve středu 28. ledna 2015 od 19. hodin v malém sále Městské knihovny v Praze, Mariánské nám. 1, Praha 1, vstupné 40 Kč.