Pražská zoo se rozloučila s místní celebritou, lachtanem Nelsonem

Sameček lachtana jihoamerického odcestoval v úterý ráno do Holandska. Jeho novým domovem bude Safaripark Beekse Bergen. Lachtani jsou neobyčejně hravá zvířata, což dokazují během svých představení. VIDEO v článku.

Zdroj: Václav Šilha, Zoo Praha

Nástup do transportní bedny nejmladší z pražských lachtanů trénoval celý měsíc, takže nakonec proběhl naprosto hladce. Na místě s ním ještě celý další den zůstali dva pražští chovatelé, kteří mu pomohli sžít se s novým prostředím.

Jeden z chovatelů Kuba Mezei poslal po příjezdu do Holandska zprávu: "Jsme na místě, vše bez problémů. Nelson si hned začal brát ryby, proplaval se v bazénu. Prvních několik dní bude v odstavném bazénu a pak ho pustí do velkého bazénu."

Safaripark Beekse Bergen je největší zoologická zahrada v oblasti Beneluxu, kde má zde domov 1250 zvířat. Nachází se mezi městy Tilburg a Hilvarenbeek na jihu Nizozemska. Zajímavé je, že návštěvníci si můžou část parku prohlédnout z vlastního auta, kdy projíždějí obrovskou savanou mezi leopardy, zebrami a žirafami. Na stejnou trasu se lze vydat i autobusem. S dalšími obyvateli zahrady se lze zase seznámit z lodi.

Sameček Nelson se v pražské zoologické narodil 26. května 2017 jako 14. mládě lachtana jihoafrického. Jeho rodiči jsou patnáctiletá Abeba a mohutný šestnáctiletý samec Meloun.

Nelson je vnuk slavného Gastona, kterého v roce 2002 odnesla povodeň.

Jméno dostalo lachtaní mládě v září 2017 od svých kmotrů - zpěváka Tomáše Kluse a jeho dcery Josefínky. „Věřím, že lachtánek bude rozdávat radost všem okolo sebe," nechal se slyšet zpěvák.

Show pro diváky má větší rozměr

Jednou z nejoblíbenějších atrakcí návštěvníků Zoo Praha je cvičení lachtaní skupinky. Neslouží však primárně pro potěšení návštěvníků, ale je určeno především pro navázání užšího vztahu zvířat se svými chovateli Kubou a Eliškou a významně usnadňuje případná veterinární vyšetření.

Podívejte se do zázemí a zjistěte, co vše se musí připravit, než show začne:

Zdroj: Youtube

Související články