Před čím chrání slona afrického jeho hluboké vrásky?

Všimli jste si, že největší žijící suchozemský savec má silnou, ale pružnou kůži s výrazně větším počtem vrásek na těle a na chobotu? Švýcarští vědci už vědí, k čemu velkému milovníkovi koupání výrazné rýhy slouží.

Obrázek není k dispozici
Zdroj: VLP

Studie zaměřená na hluboké vrásky slona afrického zjistila, že jen díky složité struktuře kůže má zvíře možnost se dostatečně ochladit, účinně bojovat proti parazitům a ochránit se před slunečními paprsky.  
 
„Nerovná kůže zvládne udržet pětkrát až desetkrát více vody, než by dokázal hladký povrch,“ upozornili vědci ze švýcarské univerzity v Ženevě a Švýcarského institutu pro bioinformatiku, kteří výzkum vedli.

Slonovi africkému, který váží až sedm tun a délka jeho těla se pohybuje kolem osmi metrů, by mohlo vzhledem k horkému kontinentu, na kterém žije, snadno hrozit přehřátí. „On je však v bezpečí díky vodě, která se postupně odpařuje ze záhybů kůže,“ vysvětlují vědci.

Slon africký je největší suchozemský savec, který dorůstá výšky až 4 metrů. Vyskytuje se roztroušeně v celé Africe jižně od Sahelu. Lze jej najít v deštných lesích, na savanách, ale i v horských oblastech do 5000 m n. m. Nejdůležitější je pro něj dostatek potravy (denně spořádá až 225 kg) a voda. Dříve se v Africe vyskytovalo na miliony kusů slonů afrických, ale kvůli neustále se zmenšujícímu biotopu a neustále se zvyšující lidské populaci jsou jejich stavy stále nižší. Počet také ovlivňují útoky pytláků. V České republice chová slony africké ZOO Dvůr Králové a ZOO Zlín. Zdroj: Wikipedia

Při výzkumu se potvrdilo, že vlastně nejde o záhyby nebo vrásky, které známe, ale o praskliny křehké vnější kůže zvířete, ke kterým dojde při pohybu pod vlivem mechanického stresu.

Slon denně vypije 100 až 300 litrů vody.Zdroj: Profimedia.cz
 
Sloni afričtí jsou známí milovníci koupání, bláta a postřikování se vodou. Rodinné tlupy, které vede dospělá samice, se ani příliš nevzdalují od zdroje vody.

Protože nemají mazové žlázy ani se jim netvoří pot, což by udrželo jejich kůži přirozeně vláčnou, trhliny vodu a bahno snadno zachytí a pomáhají tak regulovat teplotu těla. A navíc si tak kůže vybudovala účinnou bariéru proti parazitům a slunečnímu záření.