Přeučili žraloka na vegetariána. Život bez masa si užívá už tři roky...

V birminghamském National Sea Life Centre chovají jedinečného tvora – samici žraloka, která se z krvežíznivého predátora stala poklidnou vegetariánkou.

Přeučili žraloka na vegetariána. Život bez masa si užívá už tři roky...
Přeučili žraloka na vegetariána. Život bez masa si užívá už tři roky...
Zdroj: archiv

„Jmenuji se Florence, jsem žralok vouskatý a už tři roky jsem neměla v tlamě maso,“ představila by se výjimečná žraločí samice, kdyby uměla mluvit. Jak se přihodilo, že se žralok změnil ve vegetariána?

Když se Florence před třemi roky dostala do National Sea Life Centra, zjistili veterináři, že má hluboko v tlamě zabodnutý velký rybářský háček. Nešel odstranit normálním neinvazivním způsobem, a proto zvěrolékaři přistoupili k operaci na suchu. Florence se stala vůbec prvním žralokem, který tak náročný zákrok podstoupil – a přežil.

Podívejte se na reportáž o Florence (v angličtině): 

Operace skončila úspěchem, pacient se zbláznil

Operace byla úspěšná, ale s odstraněným háčkem odešlo i něco jiného: chuť na maso. Po léčebném zákroku přestalo Florence maso chutnat; místo syrového fláku ryby si raději pochutnávala na zelenině. Žraloci vousatí si sice mořskými řasami občas jídelníček doplní, ale jde spíše o výjimku, ne o nic dlouhodobého. Když ale ošetřovatelé nabízeli Florence ryby, zůstalo maso na dně bazénu – místo něj si žraločice pochutnala raději na salátu, který dostávala želva, s níž sdílela nádrž.

Florence je sice zjevně spokojená, ale o to zaskočenější byli zvěrolékaři. Žralok totiž bez masa nemůže žít – pouhá zelenina jeho metabolismu nestačí. Aby dostávala dostatek proteinů, začal jí kurátor žraloků v Birminghamu, Dr. Graham Burrows, podstrkávat do salátových listů kousky ryb. Syrové maso veterináři ukrývají i do vydlabaných okurek, jinak ho žraločí samice odmítá.

Proč?

Příčina, proč Florence přešla na vegetariánskou stravu, stále není úplně jasná – při operaci lékaři neměli zasáhnout žádnou část mozku, která je za podobné změny odpovědná. Žralok však s tímto netypickým stavem žije už tři roky, a tak není třeba problém nějak řešit…

FOTO: National Sea Life Centre Birmingham

 

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Související články