Proč je leden známý jako měsíc rozvodů?

Ačkoli studie provedená na University of Washington zjistila, že většina manželství oficiálně končí v březnu a v srpnu, partnerské drama podle soudů pravidelně vrcholí začátkem roku. Po prosincové pohodě často dochází k definitivnímu rozhodnutí.

Leden je jeden z nejchladnějších měsíců v roce nejen kvůli počasí.
Leden je jeden z nejchladnějších měsíců v roce nejen kvůli počasí.
Zdroj: Profimedia.cz

Odborníci se domnívají, že hlavním spouštěčem jsou právě oslavy na konci roku. Manželé, zvlášť ti, kteří mají děti, si chtějí užít společné Vánoce. V lednu však začnou cítit, že je potřeba udělat krok vpřed. Zároveň si také většina z nich uvědomí, jakou cenu pro ně má spokojenost ve vztahu, kterou se současným partnerem neprožívají.

Pod vlivem atmosféry Vánoc, veselí, dnů volna a celkové pohody lidé sice na chvíli uvěří, že když se budou snažit, i jejich delší dobu nefunkční vztah zase začne fungovat. Jenže s lednem, kdy do života vstoupí každodenní rutina a pracovní povinnosti, se problémy v partnerském životě začnou prohlubovat, a už je nelze přehlédnout.  

V Česku se podle statistik:
  • rozpadá téměř polovina manželství
  • dvě třetiny návrhů na rozvod podají ženy
  • v posledních letech je nejčastějším důvodem rozvratu nevěra
  • opakovaně se rozvádějí lidé se základním vzděláním
  • průměrný svazek trvá 13 let, nejčastěji se ale lidé rozváději po třech a až pěti letech
Přestože Česká republika patří k zemím s vyšší rozvodovostí, nejvyšších hodnot dosahují severské a některé západoevropské státy. Nejvíce se v rámci Evropy rozvádějí v Belgii (na 100 manželství je 75 rozvodů), kde mají možnost manželé, kteří se dohodnou, rozvázat svůj svazek on-line.

„Vánoce jsou dobou plnou emocí, a pokud jste v manželství nešťastní nebo naštvaní, můžou také najednou všechny zadržované pocity vyplavat napovrch. Dostanete se do bodu zlomu a už nemůžete mlčet,“ vysvětluje rozvodový právník James Gross.  

Při pohledu na data, které poskytuje Google Trends, se ukazuje, že od roku 2012 výrazně stoupla tendence zadat si v lednu do vyhledávače slovo „rozvod“ a vše, co s ním souvisí.

Mohlo by vás zajímat: