Prohlédněte si nejlepší fotografie zvířat roku 2018

Na úžasných záběrech, které pro vás vybrali editoři National Geographic, uvidíte záběry hodování žraloků nebo masožravé netopýry.

Zdroj: Laurent Ballesta

Desítky žraloků spanilých lovící kořist v hloubkách jižního Tichého oceánu nebo dvě pumy stojící na vrcholu útesu v Chile. Ve snaze zachytit tyto a další snímky lezli fotografové National Geographic do výšin a potápěli se do hloubek – někdy bez ochranných pomůcek. Zachytit přirozený záběr lovícího žraloka spanilého totiž z klece dost dobře nelze.

Přestože s dokumentováním divočiny má National Geographic více než stoleté zkušenosti, zachycují naši fotografové zvířata dosud nevídanými způsoby. Jevgenija Arbugajevová v Indonésii barvitě zdokumentovala odvrácenou stranu obchodu s motýly, zatímco Anand Verma se vydal do starodávného mayského chrámu, aby zachytil masožravé netopýry.

Mezi naše nejlepší fotografie divočiny roku 2018 patří snímky ptáků. U příležitosti stoletého výročí amerického zákona na ochranu tažných ptáků (Migratory Bird Treaty Act), který zamezil vybití obrovského množství ptačích druhů, vyhlásil National Geographic rok 2018 Rokem ptáka a publikoval mnoho článků s ptačí problematikou.

Zaměřili jsme se na ohrožené druhy ptáků, jako jsou albatrosi na subantarktickém ostrově Marion, jejichž zkrvavená a polomrtvá těla fotografoval Thomas Peschak. Naše fotografie ale zobrazují i ptáky, kterým se daří dobře navzdory překážkám, jako jsou buřňáci a tučňáci na Falklandských ostrovech v jižním Atlantiku, zachycené Paulem Nicklenem.

Charlie Hamilton James přestavil ptáky jako chytré, svérázné a mazané tvory, jakým je špaček Arnie, který má rád Mozartovy skladby. Také oslavil zachycení nejobtížnějšího záběru celé jeho kariéry: amerického tetřívka křovinatého, jehož snímek nakonec ulovil za zlatého rozbřesku jednoho mrazivého dne v rozlehlém wyomingském údolí. „Potřeboval jsem na to pět týdnů života, litry kávy a spoustu vybavení,“ říká Hamilton James.

Text: Natasha Daylová