První aquapark na světě pro lidi se zdravotním postižením

Vodní svět láká všechny bez rozdílu věku. Rodiny s dětmi na vozíku se mu však spíše vyhýbají, protože pro ně není uzpůsoben. V texaském San Antoniu teď otevřeli místo, které je přímo určené pro lidi s mobilitou a nabízí unikátní možnost, jak skloubit dovádění a bezpečnost.

Speciální voděodolné invalidní vozíky půjčuje aquapark návštěvníkům u vchodu do areálu.
Speciální voděodolné invalidní vozíky půjčuje aquapark návštěvníkům u vchodu do areálu.
Zdroj: BoredPanda

Vodní park Morgan´s Inspiration Island se rozhodl změnit „pravidla hry". "Naším cílem je poskytnout skvělý zážitek pro návštěvníky v bezpečném, pohodlném, a ne příliš přeplněném prostředí," říká zakladatel aquaparku Gordon Hartman, který při vytváření parku spolupracoval s lékaři, rodiči, učiteli, terapeuty a opatrovateli.

Jeho cílem bylo rozšířit stávající aquapark Morgan´s Wonderland o místo, kde si užijí zábavu lidi se všemi druhy handicapů. Velkou motivací mu byla dcera Morgan, která má fyzické i kognitivní postižení. Park v hodnotě 17 milionů dolarů nabízí celkem šest atrakcí, včetně jízdy na lodi. Nechybí ani gejzíry, vodní děla, trysky a vyklápěcí kbelíky s vodou.

Zdroj: Youtube

A protože na prvním místě stojí bezpečnost, aquapark nabízí už u vchodu návštěvníkům zdarma voděodolné invalidní vozíky, které jsou místo bateriemi poháněny stlačeným vzduchem. Navíc váží o polovinu méně než klasické křeslo. K dispozici jsou i vodotěsné kočárky a ruční vozíky.

Mezi další funkce patří regulace teploty vody, což využijí návštěvníci s citlivostí na chlad. Zvláštní tiché prostory jsou tady zase pro ty, kteří jsou citliví na hluk. Voda je neustále filtrována a recirkulována, aby byla co nejvíce ekologická a zdravá. Park nabízí k zapůjčení i high-tech náramky, které jsou navržené tak, aby vyhledávali hosty, kteří by se mohli zatoulat.

Všechny děti se "zvláštními potřebami" mají vstup zdarma. Aquapark bude otevřen denně až do poloviny srpna a pak o víkendech po zbytek roku.

"Morgan´s Inspiration Island slibuje lidem s fyzickými nebo kognitivními zvláštními potřebami bezpečné místo, kde mohou dovádět a hrát si," říká Gordon Hartman a dodává: "Není to park pro lidi se zvláštními potřebami. Je to park začlenění."

Mohlo by vás zajímat: