První mláďata roku: Exotická, ohrožená i podivná

Za necelého čtvrtroku se narodila spoustu mláďat. Podívejte se na ta nejkrásnější, nejzajímavější a nejvzácnější.

První mláďata roku: Exotická, ohrožená i podivná
První mláďata roku: Exotická, ohrožená i podivná
Zdroj: archiv

V Česku: Žirafy a trojčata surikat

V Praze se před pár dny oslavovalo narození pátého mláděte žirafí samice Nory a v Liberci porodila žirafa už 9. ledna malou samičku Arushu. Video z liberecké zoo s čerstvě narozenou žirafkou Arushou zhlédněte zde:

V Liberci se zase v lednu narodila trojčata surikat. Podívejte se na video, kde je má veřejnost možnost vidět úplně poprvé.  

Ve světě: Klokan, tapír, levhart, hulman, tučňák a neznámý ksukol

Mláďata se samozřejmě rodila po celém světě. My jsme pro vás vybrali ta nejkrásnější. Klokan parma je malý druh australského klokana (váha se pohybuje od tří do šesti kilogramů, je tedy zhruba velký jako kočka domácí). V zoo v anglickém Lintonu se narodilo 11. ledna jedno mládě. V přírodě je poměrně vzácný, dokonce byl od konce 19. století považován za vyhubeného. Znovuobjevený byl v australských lesích v roce 1967.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
Ve Venezuele v zoo Parque Zoológico Botánico Bararida se narodil tapír jihoamerický. Tapíři připomínají svým čenichem trošku prasata, ale všechno je jinak… jsou spíš příbuzní nosorožců a koňů. Koho vám víc připomínají?

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
 

V zoo v americké Philadelphii se v červnu loňského roku narodila dvojčata výjimečně vzácných levhartů sněžných. Přišla na svět sice už vloni, ale kvůli zdravotním problémům dostala šanci pořádně objevovat (zasněžený) svět až nyní. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Podívejte se na video s dvojčaty levhartů sněžných:

V americké Rosamond Gifford Zoo se narodil tučňák Humboldtův. Pět tučňáků se vyklubalo dříve, než je obvyklé. Tučňáci jsou zvláště náchylní na přehřátí, zvlášť v době pelichání, které může trvat i několik týdnů. Většina ptáků vyměňuje své peří postupně, ale tučňáci se zbavují peří najednou. V tomto období nemůžou vůbec vstoupit do vody, a tak ani lovit. Doslova čekají, až jim peří zase doroste.  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

V americkém Duke Lemur Centre se  už koncem loňského roku narodil vzácný ksukol ocasatý. Co je tohle podivné zvíře zač? Se zařazením ksukola k nějakému druhu byl od počátku pro biology trošku problém. Připomíná myš nebo veverku, ale ve skutečnosti jde o druh lemura. Jejich bizarní vzhled, zvláštní způsob vyhledávání potravy (pomocí prodlouženého prostředního prstu vyšťourává hmyz v kmenech stromů) ho řadí mezi nejzvláštnější primáty planety. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

V zoo v Santa Ana se narodil na konci ledna hulman stříbrný. Mláďata těchto velmi vzácných opic mají v prvních třech měsících měsících života jasně oranžovou barvu. Žijí v Jihovýchodní Asii u pobřeží v mangrovníkových oblastech.

 


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Související články