První podmořská restaurace v Evropě se otevře v Norsku

Přemýšlíte, že si uděláte výlet do Skandinávie? Máme pro vás o jeden důvod navíc, proč byste si měli zarezervovat letenky. Na jihozápadě od Osla se začíná realizovat myšlenka na místo, kde bude blíž k životu pod vodní hladinou.

Panoramatické okno o šířce 11 metrů.
Panoramatické okno o šířce 11 metrů.
Zdroj: Profimedia.cz

První podmořská restaurace v Evropě pod vedením architektonické firmy Snøhetta, která dostala všeříkající název „Under“ („Pod“), nabídne k výhledu velké panoramatické okno o šířce 11 metrů, které se bude rozprostírat po celé stěně prostoru. Hosté se tak téměř stanou součástí podmořského života.
Vstup do restaurace Under má být těsně u hladiny moře.Zdroj: www.youtube.com Restaurace bude mít kapacitu 80 až 100 osob. Plánuje se, že součástí budovy bude i výzkumné středisko pro mořské životní prostředí. „Vědci z norských výzkumných center pomůžou optimalizovat podmínky na mořském dně, aby se rybám a měkkýšům v blízkosti restaurace dařilo. Zároveň budou mít odborníci příležitost zkoumat, zda se ryby chovají odlišně v různých sezónách," uvedla firma na svých internetových stránkách.
 
Zdroj: www.youtube.comPočítá se s tím, že hrubá struktura betonových stěn budovy brzy přiláká měkkýše. "Postupem času, jak se komunita měkkýšů zvětší, stane se ponořený monolit umělým slámovým útesem, který přirozeně přiláká do vyčištěné vody i více mořského života," je přesvědčen projektový tým.
 
Hosté se do restaurace, jejíž interiér inspirován bude v modrých a zelených odstínech, dostanou skrze bar.

A kde ve světě můžete navštívit podvodní restauraci či bar?
 
  • Ithaa

První celoskleněná podmořská restaurace na světě se nachází u ostrova Rangalifinolhu na Maledivách. Pět metrů pod hladinou oceánu se podávají pochoutky jako kaviár a maledivský humr, které si vychutnáváte při panoramatickém pohledu na vodu kolem vás i nad vámi.

  • Subsix

První podmořský klub na světě najdete také na Maledivách, a to na malém ostrově 180 km od letiště v Male. Klub je přístupný pouze lodí z pětihvězdičkového rezortu Niyama. Přijíždějí sem hrát mezinárodní DJ´s a užívají si atmosféru, kdy je skrze okna, která jsou od podlahy až ke stropu, vidět na osvětlené dno oceánu.

  • Al Mahara

Nejluxusnější hotel světa Burj Al Arab v Dubaji má i svoji podmořskou restauraci s největším světovým akváriem s mořskou vodou.
 
Kam v Evropě?

  • Atrium Bar

V hotelu Radisson Blu v Berlíně se ocitnete pod obrovským akváriem ve tvaru válce (264,172 galonů vody a více než 1500 ryb). Nabízí se zde nápoje a malé pochoutky připravené hotelovou kuchyní.

Mohlo by vás zajímat: