Půlmiliardy let starý predátor

Anomalocaridid dorůstal bezmála dvou metrů a byl nesporným vládcem pozemského oceánu před půlmiliardou let.

Půlmiliardy let starý predátor
Půlmiliardy let starý predátor
Zdroj: archiv
Anomalocaridid Nautiloid

Anomalocaridid dorůstal bezmála dvou metrů a byl nesporným vládcem pozemského oceánu. Jeho výskyt paleontologové vymezují obdobím před 542 a 501 milióny let, do období, které označují jako kambrický rozkvět.

Dravá "kreveta" s měkkým tělem byla zakončena ohromnou hlavou se zubatým chřtánem a končetinami s háčky, které zřejmě sloužily k zachytávání červů a jiné kořisti. Velikost tvora se dříve odhadovala na něco přes půl metru. Nové nálezy však posunuly velikost tohoto predátora ke dvěma metrům.

„Byly opravdu na špici potravního řetězce. Ve své době neměl žádnou konkurenci,“ uvedl pro Livescience Peter Van Roy, paleobiolog i univerzity v belgickém Ghentu.

Eurypterid

Nové fosilie obrovských zástupců druhu anomalocarididů byly nalezeny na jihovýchodě Maroka místním sběratelem Mohammedem Ben Moulou.

Přestože se tyto přerostlé krevety udržely desítky miliónů let, ale nakonec byly překonány lépe vybaveným predátory, jejichž hlavní výhodou byly zpevněné exoskeletony, tedy tvrdé krunýře, a zároveň disponovali podobnou velikostí, jako například eurypteridi a nautiloidi.

 

 

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Související články