Putování po Madeiře aneb Za co můžou sopky

Když vulkanické síly tvořily Madeiru i její čtyři souputníky – tedy menší ostrovy, o kterých v našich zeměpisných šířkách slyšel jen málokdo – pořádně se při tom vyřádily. Málokde najdete tak rozmanitou krajinu jako právě tady. Zdejší silnice jsou tak prudké, že se po nich dá jezdit na saních. Ano, zde v subtropech a beze sněhu. Stačí postavit pletený koš s dřevěnými skluznicemi na asfalt, a jede se. Rychlostí, za kterou se ve městech nemusejí stydět ani auta.

Madeiře se přezdívá ostrov věčného jara...
Madeiře se přezdívá ostrov věčného jara...
Zdroj: Markéta a Michael Foktovi

Dříve se tak z hory Monte dopravovali za zábavou dolů do hlavního města Madeiry Funchalu aristokraté, dnes v jejich stopách sviští turisté. Madeirské sopečné útesy jsou zkrátka úchvatné. A také rekordní. Ten s názvem Cabo Girão je druhým největším v Evropě a zároveň jediným, kde se můžete projít více než půl kilometru nad zemí s pocity létajícího tvora. Právě tak vysoko se totiž nad propastí i oceánem klene jedinečná vyhlídka s prosklenou podlahou.

A jestli vám chybí dlouhé zlatavé pláže, jaké na Madeiře prostě nenajdete, skočte do lodi a za dvě hodiny jste na té nejdelší z celého madeirského souostroví. Lemuje jižní břeh druhého z obydlených ostrovů celého souostroví jménem Porto Santo a má na délku celých devět kilometrů. Dokonce i v jejím vzniku mají prsty sopky. Jejich dávná činnost vyzdvihla nad hladinu mořské dno i s koloniem korálů. A právě jejich rozpadlé schránky dnes tvoří pláž, jejíž písek má prý léčivé účinky na všechno možné od revmatismu po bradavice.

Zajímá vás, jak vypadá ostrov věčného jara? Přijďte na přednášku! Koná  se 9. února 2016 v 17:00 hod. v malém sále Městské knihovny v Praze, Mariánské nám. 1, Praha 1. Vstupné 40 Kč.