Réunion – tropický kaleidoskop

Kousek země, kde se barva lidské kůže vůbec neřeší, se tyčí z vod indického oceánu kousek od Madagaskaru. Tento tropický ráj, kde vedle sebe lidé žijí v naprosté harmonii a porozumění, je kupodivu součástí Evropské unie. Vítejte na sopečném ostrově jménem Réunion.

Réunion – tropický kaleidoskop
Réunion – tropický kaleidoskop
Zdroj: archiv

Pestrobarevný kaleidoskop lagun, hor i pralesů o průměru kolem padesáti kilometrů vznikl nad „horkým bodem“ v zemské kůře, kudy se na povrch tlačí rozžhavené magma a vytváří tak zbrusu nové kousky souše. Recept, podle kterého tektonické síly Réunion utvářely, musel být hodně kořeněný. Asi tak stejně jako místní chilli papričky „piment cabri“, kterých prostě nelze polknout více než špetičku na jedno ochutnání.

Jižní část ostrova zabírá aktivní sopka, které se však místní vůbec nebojí. Naopak – berou ji jako nejvítanější atrakci široko daleko. Aby ne, vytváří tu učiněnou měsíční krajinu přímo na zemském povrchu. Jmenuje se Piton de la Fournaise a podle mnohých odborníků je nejaktivnějším vulkánem na světě. Přesto patří mezi nejbezpečnější sopky a jejím kráterem vedou značené trekové stezky. Nejvyšší vrchol Piton des Neiges se tyčí do výšky přes tři tisíce metrů a jednou za uherský rok tu spadne i sněhový poprašek.

Rozmanitost a pohodu si tu užijete na každém kroku. Skutečným zážitkem a programem na většinu dne je návštěva sobotního trhu v městečku St-Paul. Svérázný muž s prošedivělými vousy a tmavou pletí tu kolemjdoucím nabízí kokosový sorbet či šťávu z cukrové třtiny. Má na sobě vytahané tílko a kolem krku několik řetězů korálů. Lisovací stroj na kliku, který přitom obsluhuje, vypadá stejně starý jako on sám. Na první pohled připomíná obstarožního fanouška reggae music, a když se s ním dáváme do řeči, ukazuje se, že jsme nestřelili zas až tak vedle.

Prý pochází z Francouzské Guyany na jihoamerickém pobřeží, jen kousek od karibské pravlasti reggae. Teď roztáčí svůj stroj na sladkosti uprostřed vod Indického oceánu. Přesto však celý svůj život prožil de facto ve Francii. Stejně jako ostatní obyvatelé tohoto ostrova.

Vydejte se na přednášku s promítáním se zoologem, publicistou a především cestujícím novinářem Michaelem Foktem. Ukáže vám, jak se při cestě podél pobřeží střídají sušší útesy s bujnými pralesy či ztuhlými lávovými poli. A také rozmanité živočichy, z nichž některé nenajdete nikde jinde na světě. Seznámí vás s nádhernými denními gekony felsumami, půlmetrovými chameleony původem z Madagaskaru či pavouky, kteří tkají metrové pavučiny. Všechny tyto tvory, dech beroucí krajinu nebo místní obyvatele všech barev pleti uvidíte na přednášce Země kontrastů a nekonečné tolerance.

Text a foto: Markéta a Michael Foktovi

Související články