Robert Ballard objevil Titanic. Může najít i letadlo Amelie Earhartové?

Průzkumník oceánů Robert Ballard povede velkou expedici ve vzdáleném Pacifiku v naději, že objasní konec známé americké pilotky.

Robert Ballard, známý díky objevu Titanicu v roce 1985, přichází v případu Amelie Earhartové s prověřenou strategií podmořského vyhledávání a špičkovou výzkumnou lodí EV Nautilus.
Robert Ballard, známý díky objevu Titanicu v roce 1985, přichází v případu Amelie Earhartové s prověřenou strategií podmořského vyhledávání a špičkovou výzkumnou lodí EV Nautilus.
Zdroj: Emily Shur, National Geographic

Amelia Earhartová a její navigátor Fred Noonan zmizeli před více než osmdesáti lety, konkrétně 2. července 1937 během poslední etapy jejich pokusu o let okolo světa.
 
Po vzletu z Lae v Nové Guineji ve stroji upraveném pro dálkové lety Lockheed L-10E Electra zamířili k Howlandovu ostrovu v Tichém oceánu. Po necelých 1000 km se však rádiové spojení přerušilo a nikdo nebyl schopen je lokalizovat.
 
Nyní Robert Ballard, muž, který našel vrak Titanicu, je odhodlán objevit jejich pozůstatky. 7. srpna odjel ze Samoi, ostrova těsně pod rovníkem, na atol Nikumaroro, který je součástí souostroví Kiribati. Z expedice natočí americká společnost National Geographic dvouhodinový dokument, který odvysílá 20. října.

K dispozici budou mít výzkumnou loď EV Nautilus, která často pořádá živé podvodní přenosy do celého světa. Nezbytnou součástí jsou i rozsáhlé znalosti o životě pod vodou.
 
Kromě Titanicu Robert Ballard objevil zbytky lodi z druhé světové války, které velel pozdější prezident John F. Kennedy v Šalamounově moři, německou bitevní loď Bismarck v Atlantiku a mnoho starověkých lodí v Černém moři, jakož i hydrotermální průduchy poblíž Galapágy.

Earhartová doufala, že se stane první ženou, která bude létat po celém světě. V roce 1937 zmizela beze stopy kdesi nad Pacifikem a od té doby se vytvořilo několik hypotéz o jejím osudu.Zdroj: Bettman, Getty
 
Lidé hledají Amelii Earhartovou od chvíle, kdy zmizela. Pobřežní hlídka USA a námořnictvo dva týdny sledovaly pohřešovanou oblast pomocí lodí a letadla. George Putnam, manžel Earhartové, si poté vybral civilní námořníky, aby pokračovali v hledání. Nakonec vláda USA prohlásila, že letadlo s největší pravděpodobností havarovalo a skončilo v Pacifiku. Úředně byla Amelia Earhartová prohlášena za mrtvou 5. ledna 1939.

Text: Rachel Hartigan Shea