Robotické tleskající ruce - vynález, který budí rozpaky

Listopadový veletrh Digital Content Expo zahájil potlesk robotických rukou. Japonští vědci a vývojáři tu představovali nejnovější výkřiky techniky, včetně například zařízení, které dokáže promítat varování přímo na nebe nad vámi.

Robotické tleskající ruce - vynález, který budí rozpaky
Robotické tleskající ruce - vynález, který budí rozpaky
Zdroj: archiv

Tleskající ruce, které díky měkkým umělým dlaním dokonale napodobují zvuk lidského potlesku, se jmenují Ondz a jsou vyrobeny z bílé, kůži podobné uretanové "tkáně" a hliníkových "kostí". Při tleskání vytvářejí to, co jejich tvůrce označuje jako "organický" zvuk lidských dlaní.  "Chtěl jsem, aby si diváci užili zvláštní a surrealistický pocit z tohoto výtvoru," řekl Masato Takahaši, výzkumník Keio University, který tvaroval design podle vlastního těla. 

Podívejte se, jak se mu to povedlo:

Ondz by podle něj mohly být využívány při hudebních produkcích k zesílení skutečného potlesku, anebo by mohly umožnit divákům sledujícím koncert online stisknutím tlačítka hudebníkům na dálku zatleskat. Takahaši by prý rád vytvořil ještě robotické ruce schopné komikům "naplácat na zadek" a také dupající nohy na doplnění tleskajících rukou, řekl AFP. 

Varování promítané na oblohu

Veletrh ovšem představil i serióznější zařízení využitelná v lékařství nebo sociální sféře. Japonská společnost Burton Inc. předvedla svou vzdušnou 3D technologii, která využívá laserové paprsky k vytváření trojrozměrných obrazů využitelných k reklamě - nebo pro varování před tsunami. 

"Zjevným využitím je reklama. Nepotřebovali byste obrazovky, mohli byste si vytvořit velkou tabuli přímo na nebi," řekl AFP inženýr Hajato Watanabe. Podle šéfa 3D projektu Hidekiho Kimury by tato technologie mohla být také využívána k vysílání varování před tsunami a dalších nezbytných zpráv po velkých katastrofách. Podobné obrazce by podle jeho slov byly stabilnější než barevný kouř z letadel, který rozfouká vítr, a snáze viditelné než elektrické tabule visící z vrtulníků. 

Tato technologie zatím dokáže zobrazit obrazce ve výšce šesti metrů a v prostoru o velikosti krychle měřící tři čtvereční metry. Společnost ale pracuje na tom, aby se časem dobrala větší zobrazovací plochy ve větší výšce, dodal Kimura. 

 

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Související články