S tlamou Predátora: podivuhodný mořský dravec se chová jako jelen

Kdo viděl některý z mnoha sci-fi filmů o nebezpečném mimozemšťanovi přezdívaném Predátor, určitě si ho při pohledu na tuto rybu připomene.

S tlamou Predátora: podivuhodný mořský dravec se chová jako jelen
S tlamou Predátora: podivuhodný mořský dravec se chová jako jelen
Zdroj: archiv

Na první pohled je to nenápadná rybka, která nemá ani česká jméno. Když je klidná, asi byste si ryby druhu Neoclinus blanchardi ani nevšimli. Ale když se naštve nebo se cítí rozzlobená, tak se změní v příšeru. 

Většinu života tráví ve skalách, v úzkých rozsedlinách, kde je v bezpečí před silnějšími predátory. Ale když ji někdo ohrozí, otevře na něj ryba obří tlamu, která až překvapivě podobné té, kterou měl filmový Predátor. Ryba je velmi temperamentní a ráda vystartuje po sebevětším soupeři; aby si to však mohla dovolit, musí vypadat dostatečně hrůzostrašně. Roztažená tlama rybu opticky zvětšuje – podobně jako třeba krční vak rozzuřenou agamu. Tlama však pro tuto asi třiceticentimetrovou rybu neslouží primárně jako zbraň proti nepřátelům, v podstatě má podobnou funkci jako jelení parohy. 

Podívejte se na souboj dvou samců: 

Neoclinus je vysoce teritoriální tvor; v době, kdy se páří, bojují samci o každou píď oceánu. Když se dva samci potkají na jednom místě, dojde k prapodivnému souboji, v němž slouží jako hlavní zbraň právě jejich rozeklané tlamy. Duel vypadá jako „tlamová přetahovaná“ nebo jelení přetlačování pomocí paroží. 

Mají tak špatný zrak, že protivníka nevidí, dokud se k nim nepřiblíží na téměř kontaktní vzdálenost, jsou tedy ideálním cílem pro objektivy a kamery potápěčů. Ryby neoclinus žijí v tropických mořích, nejraději v hloubce mezi 3 a 60 metry pod hladinou. Člověku není nijak nebezpečná, samozřejmě až na situace, kdy by jí neopatrný potápěč nestrkal do tlamy plné ostrých zubů ruku. Ale takový případ ještě od objevení této ryby nebyl zdokumentován…

A ještě jedno parádní video podivné ryby:

 

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Související články