Samička nosorožce černého putuje z Česka do nového domova v Tanzanii

Tříletá samička Eliška v neděli 26. června odcestovala do přírodního parku v Tanzanii v rámci projektu na ochranu zvířat, který realizuje nadace George Adamson Wildlife Preservation Trust, pomáhající ohroženým živočišným druhům žít a rozvíjet se ve svém přirozeném prostředí.

Východní poddruh nosorožce černého patří k nejvíce ohroženým savcům. Rozsáhlá pytlácká činnost na konci 20. století vedla k výraznému poklesu populace nosorožce černého v Africe. Dnes je jejich celosvětový počet odhadován na 800 zvířat.
Východní poddruh nosorožce černého patří k nejvíce ohroženým savcům. Rozsáhlá pytlácká činnost na konci 20. století vedla k výraznému poklesu populace nosorožce černého v Africe. Dnes je jejich celosvětový počet odhadován na 800 zvířat.
Zdroj: ZOO Dvůr Králové

Samička vážící 900 kg byla přepravena ze ZOO Dvůr Králové v České republice, kde se narodila v roce 2012, do německého Lipska. Poté byla naložena do speciálního 28 tunového nákladního Boeingu 757-200, který je speciálně upraven pro převoz zvířat, a letěla více než 6 500 km na letiště v Kilimandžáru v Tanzanii, odkud ji nákladním automobilem převezli do nového domova. Během její zhruba sedmnáctihodinové cesty ji doprovázel a monitoroval zvláštní tým včetně Dr. Petea Morkela, jednoho z nejuznávanějších veterinářů specializujících se na nosorožce černé. Spolu s nimi na cestu vyrazilo i pět kontejnerů se zásobami potravy a vody. Eliščin převoz byl pod dohledem mezinárodního týmu DHL, který se skládá ze 40 specialistů z více než 5 zemí, od pozemní přepravy, přes letectví až po celní odbavení a certifikace.

Východní poddruh nosorožce černého patří k nejvíce ohroženým savcům. Rozsáhlá pytlácká činnost na konci 20. století vedla k výraznému poklesu populace nosorožce černého v Africe. Dnes je jejich celosvětový počet odhadován na 800 zvířat. ZOO Dvůr Králové, kde se Eliška narodila, má v chovu těchto nosorožců veliké úspěchy – dosud se zde narodilo 43 mláďat.

„Eliščin odjezd je pro nás hořkosladkou událostí. Je nám líto, že se loučíme s jedním z našich milovaných zvířat, ale na druhou stranu máme velkou radost, že jsme mohli přispět k tomuto důležitému projektu a s nadšením očekáváme, jak se přizpůsobí svému přirozenému prostředí," uvedl Přemysl Rabas, ředitel ZOO Dvůr Králové. „Její cestě do Tanzanie předcházely roky pečlivé přípravy."

Mohlo by vás zajímat: