Sardinie: Ostrov pastýřů, Karibik, Smaragdový poklad Středomoří – Proč nám voní?

Sardinie je ostrovem neuvěřitelných kontrastů a tisíce vůní. Ostatně i přízviska, kterými ji lidé častují, poukazují jednak na chloubu ostrova – průzračně čistou mořskou vodu při jeho pobřeží, luxusní vyhlášené resorty navštěvované miliardáři i ukryté zátoky, kde se dost možná budete koupat sami i v hlavní turistické sezoně, a jednak na drsné hornaté a zalesněné vnitrozemí, kde i při cestách po hlavních silnicích budete občas muset dát přednost právě procházejícímu stádu ovcí. Místní pestrost zkrátka dostane každého a pobyt na druhém největším italském ostrově si obzvlášť užijí příznivci procházek nedotčenou přírodou.

Máte-li rádi pobyt v přírodě na čerstvém vzduchu, dost možná si právě na Sardinii budete připadat jako v ráji.
Máte-li rádi pobyt v přírodě na čerstvém vzduchu, dost možná si právě na Sardinii budete připadat jako v ráji.
Zdroj: Shutterstock

Rozkvétá barvami

Díky příznivému středomořskému klimatu se příroda na Sardinii po krátké a mírné zimě probouzí velmi brzy a takřka celoročně hraje všemi barvami. A ta vůně! Zejména pokud ostrov navštívíte na jaře, budete mít možnost vnímat ho skutečně všemi smysly. Ucítíte sladkou vůni středomořské makchie i mimózy a oči vám budou přecházet ze záplavy kvítků rozesetých všude kolem. Rostou tu pryšce, narcisy taceta, tořiče i divoké kosatce. Ve vyšších polohách se daří pivoňce korálové, známé jako „horská růže". Při pobřeží se zase vyjímá bílá mořská lilie.

Červená je dobrá

Sardinie se pyšní také „červeným zlatem" v podobě korálů. Největší boom tu jejich lov zaznamenal mezi léty 1950–1970 a právě tehdy byl pobřežní úsek mezi městy Alghero a Bosa, kde je jich nejvíce, pojmenován Riviera del Corallo – Korálová riviéra.

Sardinie je ostrovem neuvěřitelných kontrastů a tisíce vůní. Ostatně i přízviska, kterými ji lidé častují, poukazují na chloubu ostrova – průzračně čistou mořskou vodu při jeho pobřeží, luxusní vyhlášené resorty i ukryté zátoky, kde budete sami.

Kamenná fauna

Na sardinském pobřeží, zapojíte-li trochu fantazie, potkáte i kamenné bytosti – zvláštní způsob zvětrávání místních hornin v kombinaci s mořským vzduchem a letními vysokými teplotami totiž zapříčinil fakt, že místní žulová skaliska jsou modelována do fantaskních podob. K těm nejproslulejším patří medvěd (Orso) v severovýchodní části ostrova, na dohled od sardinského souostroví La Maddalena, které bylo vyhlášeno národním parkem, a slon (Elefante) poblíž města Castelsardo.

Nuraghy – světový unikát

Toužíte-li po konkrétnější a přesto tajemstvím zahalené podívané, vyrazte na Sardinii za poznáním jedinečných prehistorických památek, kamenných nuraghů. Kruhové stavby, jež jsou po ostrově rozesety více než tři století, nikde jinde než právě na Sardinii neuvidíte. Při tom si vychutnávejte pohled na přírodní scenérie plné kontrastů, užívejte si dechberoucí východy či západy slunce, vlahý vánek od moře i charakteristickou ostrovní vůni… Máte-li rádi pobyt v přírodě na čerstvém vzduchu, dost možná si právě na Sardinii budete připadat jako v ráji.

Kamenné nuraghy, kruhové stavby, jež jsou po ostrově rozesety více než tři století, nikde jinde než právě na Sardinii neuvidíte.

Autor: Barbora Šupíková, průvodkyně Radynacestu.cz