SeaOrbiter se má stát novým dobyvatelem moří

K hvězdné lodi Enterprise ze seriálu Star Trek přirovnávají komentátoři koncept plavidla SeaOrbiter, které má umožnit hloubkový průzkum oceánu stálé posádce 24 hodin, každý den v týdnu. Start je stanoven na jaro 2016.

SeaOrbiter se má stát novým dobyvatelem moří
SeaOrbiter se má stát novým dobyvatelem moří
Zdroj: archiv

Přestože v poznávání okolního světa i vesmíru lidstvo poměrně pokročilo, oceán - zvláště jeho hloubky - zůstává neprobádanou oblastí. Ostatně jedinou stálejší podmořskou laboratoří je dosud Aquarius u Florida Keys, kde mise trvají v průměru jen deset dní.

Projekt za 43 miliónů dolarů je výsledkem 30 let výzkumu a hledání nového přístupu. Koncept vytvořil architekt Jacques Rougerie ve spolupráci se známými odborníky, jako je Jean-Michel Cousteau a bývalý šéf NASA Daniel Goldin.

Pohled z hloubky Řez plavidlem

"SeaOrbiter je syntézou všeho, co jsme schopni dokázat na moři: Je to současně stanoviště i pohyblivá základna,“ vysvětluje Rougerie. Posádku lodi má tvořit až 22 lidí a první výzkum se má (možná i z komerčních důvodů) uskutečnit u pobřeží Monaka, ale hlavním cílem je prozkoumávání míst, kam se člověk ještě nedostal.

Ačkoli vědci na palubě budou pravděpodobně trávit většinu svého času pod vodou, plavidlo bude budit pozornosti i nad hladinou. Z celkové výšky 58 metrů z vln vystupuje téměř polovina - kolem 27 metrů. Uvnitř lodi o výtlaku 2600 tun se v uvedené výšce skrývá deset palub, čtyři nad čarou ponoru, šest pod ní. Konstrukce vytvořená z nové generace upraveného hliníku používaného v letectví má odolat i nepřízni počasí na rozbouřeném moři.

Projekt je ovšem závislý na průběžném financování od dobrovolných dárců (crowdfunding). Zatím se dostal na částku 325 tisíc eur, díky kterým se může se stavbou plavidla ve Francii začít a připraveno je i dalších 44 tisíc eur, které pokryjí práce na příští dva měsíce. Když půjde vše podle plánu, bude plavidlo dokončené na konci roku 2015 a na jaře 2016 má vyplout.

#video|5662879#

Související články