Seznamte se s exorfiny: Jídlo jako droga

Mnoho lidí bojuje s neodolatelnou chutí na něco sladkého, nezdravého, smaženého… a nejčastěji je to přepadá v pozdních hodinách. Věděli jste, že některé chemické látky obsažené v potravinách, tzv. exorfiny, mohou ve vašem těle působit podobně jako návykové látky?

Zdroj: Isifa

Exorfiny vznikají jako produkty trávení různých bílkovin. Ve chvíli, kdy se protein rozštěpí, uvolní se látky, které vykazují opiátové působení. Dokáží stimulovat náš apetit a přimět nás sníst mnohem více, aniž bychom reagovali na signály našeho těla, že už je nasycené.

Které potraviny jsou návykové?

Mléčné výrobky
Snad žádná jiná skupina jídel nebyla tolik zkoumána kvůli opiátové aktivitě jako tato, speciálně mléko a sýry. Čím více konzumujeme mléčných výrobku, tím více na ně máme chuť. A jejich spotřeba stále stoupá. Mnoho veganů přiznalo, že nejtěžší pro ně bylo vzdát se sýra. Zajímavé také je, že touhu po sýru lze eliminovat stejnými léky, které se používají při předávkování drogami.

Maso
Krev v mase obsahuje albumin, hemoglobin a gamma globulin a všechny tyto látky aktivují opiátové receptory. V minulosti bylo učiněno několik pokusů, během kterých byl masožroutům podáván lék určený k blokování opiátových receptorů. Výsledkem byl pokles konzumace masa: šunky o 10 %, salámu o 25 % a tuňáka dokonce o celých 50 %!

Pšenice a rýže
Pšenice obsahuje protein označovaný jako gliadin nebo také gliadorphin, který se vyznačuje opiátovou aktivitou. Podobný obsahuje také rýže. Obrovská spotřeba pečiva v naší společnosti je pravděpodobně dána nejen tradicí, ale právě touto chemicku pastí.

Cukr a tuk
Mnoho studií prokázalo, že smíchání cukrů a tuků (vezměte si například koblihu), má silně návykový efekt. Před deseti lety proběhl výzkum, při kterém dali tříměsíčnímu dítěti sladkou vodu a upřeně se mu při tom dívali do očí. Když vstoupila do místnosti skupina lidí, miminko se soustředilo výhradně na osobu, která mu dávala oslazenou vodu. Pravděpodobně proto je také čokoláda považována za návykovou.

Související články