Seznamte se se SoFi - prvním robotem, který plave jako ryby a neruší jejich klid

Dosud se dálkově řízení podvodní roboti při průzkumu hlubin moří chovali jako sloni v porcelánu. Kvůli svému pohonu byli příliš hluční. Teď přichází SoFi, která má šanci odhalit dosud skrytá tajemství života pod hladinou. VIDEO v článku.

SoFi už prozkoumala pobřežní vody jižního Pacifiku nedaleko Taveuni, třetího největšího ostrova Fidži.
SoFi už prozkoumala pobřežní vody jižního Pacifiku nedaleko Taveuni, třetího největšího ostrova Fidži.
Zdroj: YouTube.com

Vědci před pár dny představili na dálku ovládaného robota, který tiše plave podél korálových útesů a proplouvá skrz hejna ryb. Díky kameře, kterou má zabudovanou v nosu, dokáže pořídit fotografie i videa ve vysokém rozlišení.

SoFi, jak odborníci robota pojmenovali, umí plavat dopředu, pohybovat se nahoru a dolů, otáčet se i měnit rychlost. Stejně jako skutečné ryby zvyšuje svoji rychlost pomocí ocasu, kterým pohybuje do stran.

Zdroj: YouTube.com

Robotická ryba váží kolem 1,6 kg a je dlouhá 47 cm. V podmořské říši působí velmi věrohodně, protože je vyrobena ze silikonové gumy a pružného plastu. A zatímco v nosu je uložena elektronika, dvě boční ploutve slouží k manévrování.

Uvnitř má nádrž na plovoucí stlačený vzduch, což znamená, že se dokáže přizpůsobit hloubce. Má také vlastní řídicí systém s kódovanými zvukovými signály pro přenos příkazů od operátora. Plave a sleduje na udávaný směr. Anebo ji může potápěč řídit s pomocí speciálně upraveného vodotěsného ovladače Super Nintendo na vzdálenost až 21 metrů.

Zdroj: YouTube.com

Aby SoFi mohla plavat, spoléhá na svůj výkonný hydraulický pohon, kdy pumpuje vodu dovnitř a ven ze dvou vnitřních komor a pohybuje ocasní ploutví dopředu a dozadu. Nejen že díky tomu je pohon tišší než u ostatních podvodních robotů, ale je také více bezpečný, protože nemá žádné ostré pohyblivé části a vzniká tak lepší kamufláž.

„SoFi je nejen zkratka slov ´soft´ a ´fish´, ale i zdrobnělina ženského jméno Sophie, protože mi připomněla dívku stejného jména, kterou jsem potkal na vysoké a hodně se mi líbila,“ řekl vedoucí a autor projektu Robert Katzschmann z Výzkumného ústavu v Cambrigde v Massachusetts.

Vědečtí pracovníci testovali SoFi u korálových útesů a v pobřežních vodách jižního Pacifiku nedaleko Taveuni, třetího největšího ostrova Fidži. Zjistili, že roboryba vydrží plavat na jedno nabití lithium-polymérové baterie až 40 minut a dostane se do hloubky 18 metrů.

Zdroj: Youtube

Dosud byli dálkově řízení podvodní roboti příliš hluční kvůli pohánění pomocí vrtulí či trysek, a tak hrozilo, že naruší přirozené prostředí. SoFi se dostane velmi blízko mořských živočichů, aniž by je jakkoli zneklidnila.

„Počítáme, že ji využijeme mimo jiné pro měření znečištění pobřežních vod, vytváření map, monitorování i sledování. Doufejme, že stane inspirací pro vývoj dalších sofistikovaných robotů, kteří už nebudou narušovat chod přírody,“ dodal Katzschmann, který věří, že díky zabudovaným kamerám získají vědci i lepší představu o životě nepříliš známých mořských tvorů.

Mohlo by vás zajímat:

Související články