Když se rvou šimpanzi: Mají vlastní "policii", která spor urovná

Pro šimpanze je jejich tlupa vším. Bez ní jsou nefunkční a neschopní života. Proto si vyvinuli řadu mechanismů, jimiž ji udržují stabilní. Antropologové teď u nich objevili obdobu policie.

Šimpanzi mají vlastní policii. Řeší problémy v tlupě
Šimpanzi mají vlastní policii. Řeší problémy v tlupě
Zdroj: archiv

Ve smečce, tlupě nebo stádu nutně dochází ke sporům. Některé jsou tak velké, že mohou ohrozit samotnou existenci skupiny. Šimpanzi se rádi pletou do sporů jiných ve své tlupě – provádějí tak něco jako obdobu mediace nebo policejní práce. 

Experti na primáty z univerzity ve švýcarském Curychu se podívali na to, jak se řeší u šimpanzů hádky. Podle jejich výzkumu zasahují šimpanzi do sporu ostatních ne kvůli vlastnímu prospěchu, ale proto, aby zachovali tlupu.

Pokud do sporu vstoupí, jedinci z toho nijak neprofitují – ale výsledný smír stabilizuje skupinu. 

Vědci toto chování zatím pozorovali pouze na šimpanzích chovaných v zajetí, konkrétně na jediné ze čtyř monitorovaných skupin.

Ve švýcarské Walter Zoo sledovali překvapení primatologové, jak odlišně skupina řeší krizové situace. „Měli jsme štěstí; tato skupina měla nové samice a samci ještě neměli pevně přidělené role. Kvůli tomu se stabilita tlupy rozpadala,“ vysvětlila Claudia Rudolf von Rohrová, vedoucí výzkumného týmu. 

Větší pes…

Policistou respektive soudcem se nemůže u šimpanzů stát kdekdo. Musí jít o respektovaného (nejčastěji fyzicky silného) člena tlupy – je přitom jedno, je-li to samec či samice. Pokud se do této role snaží vstoupit méně důležitý primát, konflikt se nevyřeší, naopak ještě eskaluje. "Zájem komunity je u lidí základem pro morální chování. Zjevně má hluboké kořeny – můžeme ho pozorovat i u našich nejbližších příbuzných,“ doplnila Rohrová.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Související články