Skvělý nápad: Rubikova kostka pro nevidomé

Slepí lidé se nyní mohou konečně pustit do řešení nejznámějšího mechanického hlavolamu na světě, který prověřuje logické myšlení, prostorovou představivost, zručnost i rychlost.

Zdroj: Profimedia.cz

Kostka je celá bílá, ale nevidomí na ní můžou barvy cítit pomocí prstů. První tři písmena z každé z nich – žluté, bílé, červené, oranžové, modré a šedé – je psáno v Braillově neboli slepeckém písmu.

Myšlenka zůstává stejná, rotovat jednotlivými částmi krychle tak, aby ve výsledku každá strana byla tvořena pouze jednou barvou.

Autor nápadu Konstantin Datz řekl: „Tento koncept Rubikovy kostky je pro nevidomé zábavný a ostatním zvyšuje povědomí o tom, jak obtížné jsou věci, pokud nevidíte.“

Kostka 49 EUR se prodává na specializované webové stránce.

Příběh Rubikovy kostky

Maďarský sochař a architekt Ernő Rubik (1944) působil jako profesor architektury na uměleckoprůmyslové škole v Budapešti. Chtěl, aby jeho studenti pochopili některé 3D problémy, a tak 19. srpna 1974 vytvořil první kostku, kdy vyřezal kostičky ze dřeva, natřel je barvami a spojil gumičkami.

Pojem speedcubing označuje systém soutěžení ve skládání Rubikovy kostky a příbuzných hlavolamů.Zdroj: Profimedia.cz

Chvíli si s krychlí hrál, ale když chtěl barvy vrátit na původní místo, zjistil, že to není tak jednoduché. Trvalo mu měsíc, než svůj hlavolam dokázal složit zpátky. Napadlo ho, že by barevná krychle mohla sloužit i jako hračka a netušil, že se stane jednou z nejoblíbenějších na světě. V 80. letech byla dokonce nejkupovanějším dárkem. 

Dokonce vznikla i sportovní disciplína, v níž se lidé předhánějí, kdo kostku dokáže složit rychleji. Současný rekord je 4,22 vteřiny.