Sledování roztomilých zvířat zvyšuje pracovní výkon. Může za to evoluce

Čím víc fotografií koťátek a štěňátek člověk pozoruje, tím lepší pracovní výkon pak podá, tvrdí seriózní vědecká studie.

Zdroj: archiv

Fotografie koček a štěňat patří k vůbec nejoblíbenějším tématům internetu. Stovky on-line kamer sledujících mláďata, miliony koťátek na sociálních sítích a štěňátek na specializovaných stránkách – to přece musí mít nějaký smysl – řekli si vědci na Hirošimské univerzitě a podrobili fenomén roztomilých zvířat analytickému zkoumání.

Klasickou ukázkou úspěchu roztomilosti jsou hračky Hello Kitty. V čem je jejich tajemství?

Psychologové provedli tři experimenty, během nichž sledovali výkonnost sledovaných osob v různých podmínkách. Poté, co testovaní provedli sérii úkolů, měřili vědci jejich obratnost a poznávací schopnosti. Tyto vlastnosti  hodnotili podle úspěšnosti v hře zaměřené na postřeh, testu k posouzení vizuální paměti a speciálního dotazníku sloužícího k testování pozornosti. Testovanými osobami bylo 48 studentů vysokých škol.

Ve všech třech testech překonali ti, kdo předtím pozorovali roztomilá zvířecí mláďata všechny ostatní studenty. Že právě zírání na mláďata má na člověka výjimečný vliv, se ukázalo v té části testu, kde se zkoušelo, jak působí na produktivitu pozorování dospělých zvířat téhož druhu. „Roztomilé (japonsky kawaii) věci nás mění. Nejen, že nás dělají šťastnějšími, ale zjevně také ovlivňují lidské chování,“ napsali hirošimští psychologové ve zprávě uveřejněné ve vědeckém časopise PLOS ONE. „Naše studie dokazuje, že sledovat roztomilé věci zlepšuje další série úkolů, které vyžadují pozornost a koncentraci.“ Japonci si myslí, že znají i příčinu tohoto jevu: „Výkonnost je vyšší zřejmě díky tomu, že se zlepšuje koncentrace na jeden vybraný úkol.“

Podobná videa údajně zvýší vaši pracovní výkonnost:

Tento výzkum sice vypadá jako trošku absurdní, ale jeho výsledky potvrzuje několik starších prací. Už roku 2009 byla publikována studie, která potvrzovala, že už jen pohled na něco roztomilého způsobuje, že se lidé chovají výrazně opatrněji. To dokazuje nový pokus experimentem se stolní hrou. Podle psychologů to souvisí s naším biologickým naprogramováním. Pokud se díváme na roztomilé tvory, připomíná nám to děti, tedy naše potomky. A vůči nim je třeba chovat se chytře, opatrně a co nejvíc se na ně soustředit – z hlediska přenosu genetické informace totiž představují největší bohatství člověka.

Shrňme si tedy závěry této vědecké práce: dívejte se na koťátka, vaše kariéra si to vyžaduje!

 FOTO: Thinkstock

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Související články