Smrtelně jedovatá houba z Japonska se objevila tisíce kilometrů daleko

Australští vědci oznámili, že na svém území identifikovali houbu připomínající mořský korál, na niž se nevyplatí sahat, natož ji jíst.

Houba tisíce kilometrů od původního stanoviště v japonských horách
Houba tisíce kilometrů od původního stanoviště v japonských horách
Zdroj: Profimedia.cz

Houba Poison Fire Coral je známá jako jedna z nejjedovatějších hub na světě. Většinou se nachází na kořenech stromů a v půdě. „Ze sto vysoce toxických hub je tato jediná nebezpečná už ve chvíli, kdy se jí jen dotknete, natož abyste ji jedli,“ řekl odborník na houby Matt Barett.

Toxiny se absorbují skrze kůži a poté nastanou první zdravotní komplikace, jako je bolest žaludku, zvracení, průjem, horečka či necitlivost nohou. Nakonec může způsobit i smrt následkem vícečetného selháním orgánů nebo dysfunkce mozkových nervů.

Dosud se houba vyskytovala v horách v Jižní Koreji a v Japonsku, kde o ní již jsou lidé kvůli několika úmrtím dostatečně informováni. Objevila se už i v Indonésii a v Oceánii ve státě Papua-Nová Guinea.
 
Nyní byl její výskyt poprvé zaznamenán v Austrálii. Místní fotograf ji objevil na skrytém místě v deštném pralese. Jednalo se však už o předměstí přístavního města Cairns v severním Queenslandu.
 
Zdá se, že nebezpečná houba se vyskytuje na více místech, než si odborníci mysleli. „Ukazuje se, že o výskytu hub se toho musíme ještě dozvědět, a to ještě dřív, než dojde k dalšímu zbytečnému neštěstí,“ dodal Barett.