Stojí za to vidět: Proměna světa za posledních 10 let očima Jana Šibíka

Přední český fotograf Jan Šibík přináší prostřednictvím výstavy na pražské Staroměstské radnici svoji zpověď, jak vnímal a zachytil prostřednictvím fotoaparátu zlomové události za uplynulých deset let.

Zdroj: Jan Šibík

Jana Šibíka znám dvacet dva let a ve spoustq věcí se nemění. Například v umění dostat se s fotoaparátem do centra dynamických událostí kdekoliv na světě. Ano, dá se to naučit. Ale zmáčknout ve správný okamžik spoušť, to už je kumšt. A ten Šibík ovládá. Už dávno není jen reportážní fotograf vyhraněných okamžiků, kdy se kolem střílí nebo tryskají davové emoce. Šibík na výstavě přesvědčivě ukazuje, že se mu daří vystihnout a zaznamenat i "nedynamická" témata, jako je například fotoreportáž Prostitutky z Kibery.
Jan ŠibíkZdroj: Profimedia.czCharakterizovat rozsáhlé téma detailem je umění a Šibík to ví. Takový záběr vyžaduje neustálou pozornost. Nemůžete si říct: "Toto téma už mám". Za takovou fotkou se chodí na dřeň. Vyžaduje být neustále ve střehu, i když se zdánlivě nic neděje. Navenek snadné, v praxi neskutečně obtížné. Výsledek ale stojí za to.

Návštěvníka možná překvapí, jak jsou vystavené fotografie "klidnější". Nejde pouze o snahu prostřednictvím snímku šokovat. Je vidět, že Šibík stále zvažuje, jak fotit, a co svým pohledem sdělit. Zkrátka fotoaparát u oka drží někdo, kdo má s vypjatými situacemi zkušenosti a ví, kterým zachyceným okamžikem se dá vyprávět.
Severní KoreaZdroj: Jan ŠibíkJeště v jedné věci je výstava výjimečná – málokdy najdete tak účelné propojení fotografií a popisků. Zde jde o výsledek spolupráce Jana Šibíka se spisovatelem a publicistou Danem Hrubým. Vznikly texty, které nehledají senzaci, ale citlivě doplňují Šibíkovu výpověď o tom, jak se měnil svět za uplynulých deset let.

Jan Šibík: Deset let (do 3. dubna)
- denně od 10 do 19 hodin
Staroměstská radnice, Praha
V Křížové chodbě najdete snímky přírodních katastrof a arabského jara, v Rytířském sále je umístěna druhá část výstavy se záběry globálnějších problémů, například z občanské války na Ukrajině nebo uprchlické krize.

Autor: Hynek Adámek