Stovky soch na dně oceánu. Největší podmořská galerie na světě

Britský sochař skloubil umění a pomoc přírodě. Jeho díla se stávají umělými útesy, které přitahují mořský život a spolu s ním se neustále proměňují

Stovky soch na dně oceánu. Největší podmořská galerie na světě
Stovky soch na dně oceánu. Největší podmořská galerie na světě
Zdroj: archiv

V Karibském moři poblíž mexického Cancúnu se nachází největší podmořské muzeum světa.  Lidské postavy jsou v životní velikosti a upozorňují na vliv člověka na životní prostředí. Autorem Musea Subacuático de Arte (MUSA) je soch je britský sochař Jason De Caires Taylor.

Proč muzeum pod vodou?

Je sice trošku komplikované galerii navštívit, ale není to zase takový problém, jak by se na první pohled mohlo zdát. Sochy jsou v hloubce několika metrů. Buď si obléknete neopren, nebo se můžete k sochám dostat i suchou nohou – ve speciálním plavidle s průhledným dnem vás dovezou, kam si budete přát. 

Sochy s přírodou úplně splynuly. Na sochách a i v sochách (ve kterých jsou úmyslně otvory) se daří rybám, chaluhám, korýšům a dalším mořským živočichům. Sochy jsou vyrobené z materiálu, který vyhovuje těmto podmořským tvorům. Byl hlavní záměr. V okolí se potápí statisíce turistů ročně, a autor chce tímto projektem odlákat jejich pozornost od útesů. Masy potápěčů totiž tento útes ohrožují a přispívají k jeho zániku. Cancun Marine Park, kde se galerie nachází, patří mezi nejnavštěvovanější vodní plochy na světě.

Taylor má za sebou podobných projektů více. Jeho sochy najdete u ostrova Grenada v Malých Antilách nebo do jedné z řek ve Velké Británii (Canterbury).

Největší na světě

Museo Subacuático de Arte (MUSA) představuje asi 400 soch v životní velikosti a nachází se v 9metrové hloubce u Cancúnu (Isla Mujetes, Mexiko). Instalace proběhla před dvěma lety a od té doby s našly domov tisíce mořských živočichů. Uvidíte nahé ženy, starce, děti nebo těhotné. Každá socha má jedinečný výraz. Tento projekt je největší a nejambicióznější atrakce nacházející se pod mořskou hladinou. 

Sochy vznikaly podle konkrétních lidí. Skulptury zabírají přes 400 m2 mořského dna a všechny dohropmady váží kolem 180 tun. Na dno je autor instaloval pomocí obrovských jeřábů.

Projekt vznikl ve spolupráci  Jaimeho Gonzaleze Cano (z National Marine Park), Roberta Diaze (z Cancun Nautical Association) a sochaře Jasona deCaires Taylora.

Součástí muzea MUSA u Cancúnu je také socha Hořící muž (dole vlevo) a Zahrada naděje (dole vpravo):

Vicissitudes (ostrov Grenada, Karibik)

Velkolepý projekt MUSA není první akcí britského sochaře. U ostrova Granada v Karibiku se nachází jeho další díla. 26 soch v životní velikosti tvoří na mořském dnu kruh – všichni se drží za ruce. 

Jak šel čas, sochy začaly pokrývat mořskými řasami a jinými živočichy. Vzhled soch se v čase proměňuje, stejně jako mořský život v jejich okolí.

U Grenady se nachází v 6metrové hloubce socha Ztracený dopisovatel (dole vlevo) a Konec slitování (dole vpravo).

Socha s názvem Slib je jedna z posledních. Nachází se také u ostrova Isla Mujeres. 

Útesy ze starých popelářských vozů

Umělé útesy (sice ne tak krásné) se budují běžně. Například po tsunami v Thajsku o budování umělých útesů rozhodovala vláda.A jejich výroba není nijak složitá. I v tomto případě bylo cílem odvést pozornost od skutečných útesů, a odlehčovat tak náporu turistů. Umělý útes vytvořili Thajci ze starých popelářských vozů. 

Umělé útesy budují Spojené státy, Kanada, Itálie, Španělsko a další země. Někdy poslouží nejen popelářské vozy, ale i stará nepoužívaná letadla. Někteří namítají, že tyto vraky mohou podmořské prostředí narušovat. Potopené lodě a letadla však dokazují, že mořské ekosystémy si dokáží poradit se vším.

Podívejte se, jak muzeum vypadá na videu:

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Související články