Strom života v Bahrajnu. Zázrak uprostřed pouště a nehostinné krajiny přežívá už stovky let

Uprostřed krajiny, ve které není vůbec voda, přežívá už stovky let. Jeho výdrž se stala legendou. Lidé jej považují za zázrak.

Strom života v Bahrajnu. Zázrak uprostřed pouště a nehostinné krajiny přežívá už stovky let
Strom života v Bahrajnu. Zázrak uprostřed pouště a nehostinné krajiny přežívá už stovky let
Zdroj: archiv

Strom života Shajarat-al-Hayat roste v Bahrajnu. Není nejstarší na světě (stáří se odhaduje na 400 let), jak by leckdo mohl očekávat, ale jeho výjimečnost spočívá v něčem úplně jiném. Roste uprostřed pouště. V širokém okolí nenajdete žádný jiný strom. Je symbolem samoty a osamění.  

 

Zázrak uprostřed pouště

Je vysoký necelých 10 metrů, přesně ho najdete 2 kilometry od nejvyšší hory Bahrajnu Jebel Dukhan. Stojí na vrcholu písčitého kopce vysokého necelých 8 metrů, a je tak vidět ze široka daleka. 

Strom je velkou turistickou atrakcí - ročně ho navštíví na 50 000 obdivovatelů, kteří na něm bohužel zanechávají své podpisy a nebo zprávy. Plot, který jej chrání, je snadnou překážkou.

Strom a jeho okolí bylo pravděpodobně místem uctívání při starověkých rituálech. Strom tohoto druhu je extrémně dobře přizpůsoben životu v nehostinném prostředí - má jeden z nejhlubších známých kořenových systémů. Stromy čeledi Fabaceae (bobovité) většinou pocházejí z amerického kontinentu, ale Prosopis cineraria pochází z Asie. 

Tyto stromy poskytují potravu (fazole, mouku), dřevo a látky využitelné pro medicínu, a navíc dokážou doslova probudit v poušti život. Jejich kořenový systém hostí bakterie, které umí uchovávat dusík, a obohacovat tak půdu. Jejich kořenový systém se umí "prodrat" desítky metrů hluboko do nitra země a vyhledat vodu v neuvěřitelných hloubkách. V Mexiku se stromy rodu Prosopis (česky naditec) umí "prohrabat" do hloubky až 53 metrů! I strom v Bahrajnu musí mít kořeny neuvěřitelně hluboko - jeho listy jsou zelené. 

 

Legendy a fakta

Mnoho místních připisuje stromu zázračné vlastnosti, mnoho lidí si myslí, že právě zde bývala biblická rajská zahrada. Pokud se podíváme na mapu - vše se ukáže v jiném světle. Strom života totiž není tak oipuštěný, jak by se na první pohled mohlo zdát. Pár set metrů opodál stojí další malý strom a o další kus dál stojí další menší stromy. A zdroj vody také není tak velkou záhadou - půda, ve které strom roste, se nachází nějakých 9-12 metrů nad úrovní moře a hladina podzemní vody je v tomto místě výš než hladina moře. A vzduch je tady docela vlhký - a tento druh stromu je na to adaptován a umí z vlhkosti vzduchu těžit. 

Zdroj: Wikipedia / wondermondo.com / Gulf News

 

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Související články