Svědectví bolesti našeho světa: Ron Haviv a jeho fotografie

Ron Haviv je zářivou hvězdou současné světové obrazové žurnalistiky. Má srdce velkých humanistických fotografů a analytické schopnosti velkých dokumentaristů. A je to právě tato výjimečná kombinace citu, empatie, racia a dar vidění souvislostí, která způsobuje, že jeho práce mají nebývalý dosah. Zaměřuje se na základní bolesti našeho světa – násilí, krutost, chamtivost, bezohlednost, ale i přírodní katastrofy, v jejich dopadu na osudy lidí.

Zdroj: Ron Haviv

Jeho práce na Balkáně, které se věnoval přes deset let, byla použita jako podklad pro obvinění a odsouzení válečných zločinců u Mezinárodního trestního soudu v Haagu. Prezident George H. W. Bush přiznal, že Havivovy fotografie zachycující násilí polovojenských jednotek v Panamě, byly jedním z důvodů americké intervence v Latinské Americe. Za posledních třicet let Ron Haviv fotografoval a filmoval ve více než stovce zemí a jeho práce významně ovlivňovala nejen veřejné mínění, ale i jednání soudů, konání politiků.

Ron Haviv je držitelem řady prestižních ocenění včetně nominace na cenu Emmy. Je spoluzakladatelem – stejně jako Čechoameričan Antonín Kratochvíl - proslulé VII Photo Agency, která si dala přímo do vínku sledování problematiky dodržování lidských práv ve světě. Jeho první fotografická kniha nazvaná Blood and Honey: Balkan War Diary (Krev a med: Balkánský válečný deník) byla listem  The Los Angeles Times označena za jednu z nejlepších knih literatury faktu roku. Poté následovaly velmi úspěšné obrazové monografie Afghanistan: The Road to Kabul (Afghánistán: Cesta do Kábulu) a Haiti: 12 January 2010 (Haiti: 12. ledna 2010), které jsou strhujícím svědectvím o prožitcích obyčejných lidí v mezních životních situacích.

O Ronu Havivovi bylo natočeno i několik dokumentárních filmů, včetně pozoruhodného snímku Freelance in a World of Risk (Umělec ve světě nebezpečí) pro National Geographic Explorer, který pojednává o nebezpečí fotografování a filmování ve válečných konfliktech, o autorových početných zadrženích a o dramatických záchranách v poslední chvíli.

Nenechte si ujít výstavu Rona Haviva nazvanou TESTIMONY (SVĚDECTVÍ), která se koná v Praze při příležitosti Havivova členství v mezinárodní porotě 21. ročníku soutěže Czech Press Photo 2015.

Výstava v Nikon Photo Gallery potrvá do 22. listopadu 2015.