Světové prvenství: Pražská zoo vítězí v odchovu zejozobů

Za osm sezón se pražské zoologické zahradě podařilo odchovat třicet mláďat afrického milovníka hlemýžďů, čímž se nemůže pochlubit žádná jiná zoo na světě. Párům přitom chvíli trvá, než se ujmou své rodičovské úlohy naplno.

Zdroj: Antonín Vaidl, Zoo Praha

Nejstarší letošní mládě tohoto druhu narozené v pražské zoo 22. srpna už překonalo kritický věk a jeho sourozenci narození krátce po něm jej můžou následovat. Tito možná až bizarně vyhlížející ptáky se zvláštním tvarem zobáku jsou umístěni v dolní části zoologické v Ptačích mokřadech.

Pražská zoo chová zejozoby soustavně od roku 1996. Velký úspěch zaznamenala v roce 2011, kdy se jí jako první z evropských zoo povedl přirozený odchov zejozoba afrického pod rodiči. Letos si může připsat další úspěch, a to světový – nejvíce přirozeně odchovaných mláďat za osm chovatelských sezón.

"V prvních dnech chovatelé dvakrát denně pravidelně lezou k hnízdům, aby mláďata zvážili, dle potřeby přikrmili a podali výživové doplňky a léky, než se chovné páry ujmou své rodičovské úlohy naplno," vysvětluje kurátor chovu ptáků Zoo Praha Antonín Vaidl.   

Zejozobi afričtí se ve volné přírodě živí sladkovodními rybami a kuřaty. Nejdůležitější složku potravy ovšem tvoří hlemýždi. Zejozobi je svým zručným, speciálně uzpůsobeným zobákem vytahují z ulit, aniž by ulity porušili. V hnízdní sezóně dokáže pražské hejno denně spořádat celý kbelík hlemýžďů.

Ve volné přírodě obývají mokřiny na rozsáhlém území subsaharské Afriky a v západní části Madagaskaru. Hnízdo v podobě malé plošiny z větví si staví na stromech nebo na keřích.

Zejozobové žijí v trvalých párech. Na vejcích sedí střídavě oba rodiče, kteří také společně krmí mláďata. Zajímavostí je, že mláďata mají zobák normálně tvarovaný a štěrbina se jim vytvoří až v dospělosti.