Svitla naděje pro život na jiné planetě

Astronomové objevili v blízkosti naší sluneční soustavy 60 nových planet a potvrdili existenci dalších 54. Nejvíce podobná Zemi je Glise 411-b, která má skalnatý povrch a je od nás vzdálená osm světelných let.

Obrázek není k dispozici
Zdroj: VLP

Mezinárodní tým astronomů přišel s převratným objevem. Po mnohaletém pozorování na observatoři na Havaji našel důkazy o nových, dosud neprozkoumaných planetách. Většina z nich je od nás vzdálena 20 až 300 světelných let.

Některé z planet se podobají Zemi. Vědci proto věří, že se podstatně zvýšila šance na nalezení alespoň jedné, která by byla obyvatelná. Největší šance vkládají do Glise 411-b. Popisují ji jako super-Zemi s horkým a skalnatým povrchem. Nachází se ve čtvrtém hvězdném systému Slunce.

„Jde opravdu o významný zlom. Nyní se připravuje pozorovací plán. Pomocí obřích dalekohledů si uděláme obrázek o nově nalezených světech. Je to jako mapovat nečekaně objevená souostroví. Až při bližším pohledu se zjistí, jaké poklady tyto světy ukrývají," řekl astronom a člen vědeckého týmu Mikko Tuomi z Univerzity Hertfordshire.

Mohlo by vás zajímat: