Švýcarská dráha aneb Železná páteř kantonu Graubünden

Odlehlá údolí největšího švýcarského kantonu Graubünden měla své výhody. Vzhledem k tomu, že zde platil dlouholetý zákaz autoprovozu, došlo za 126 let k vytvoření největšího systému úzkorozchodné železnice, na který jsou místní obyvatelé patřičně hrdí.

Projet se ve Švýcarsku vlakem je opravdový zážitek.
Projet se ve Švýcarsku vlakem je opravdový zážitek.
Zdroj: Archiv

Ostatně nejsou sami, kdo zdejší železnici často využívá. Za léta provozu se stala jednou z turistických atrakcí, za níž přijíždějí návštěvníci z celého světa. Důvody jsou jasné: jedinečné horské trasy, ochrana světového dědictví UNESCO a pojmy jako Ledovcový expres či Bernina Express, které zdejší krajinou rovněž projíždějí.

A jak je možné, že se některé úseky místní železnice ocitly i na seznamu UNESCO? Co se týče citlivého vedení trasy a stavitelského umu se totiž jedná doslova o mistrovské dílo. Trať místy doslova splývá s okolní krajinou. Je vedena dlouhými oblouky, vlní se strmými údolími. Mezi nejfotogeničtější místa, která se objevují i na mnoha prospektech líčících krásy Švýcarska, patří viadukt Landwasser, kruhový viadukt u Brusia či točité tunely mezi Bergünem a Predou.

Celkově Rhétská dráha provozuje 384 kilometrů úzkorozchodných tratí (mezi kolejnicemi je rozestup jeden metr). K místním zajímavostem patří, že ačkoli tratě vedou poměrně vysoko v Alpách, nejsou zde žádné ozubnicové úseky – a to ani při přejezdu průsmyku Bernina s nejvyšším bodem Rhétské dráhy ve výšce 2253 metrů nad mořem!

Ať už se vydáte expresem, kterému dal průsmyk jméno, tedy Bernina Expressem, jenž vás zaveze od ledovcům k palmám, či Ledovcovým expresem, jemuž se přezdívá nejpomalejší rychlík světa, díky Rhétské dráze si dopřejete jeden z nejsilnějších zážitků z cestování po železnici, jaké vůbec můžete ve světě zažít.

A pokud byste si zážitek chtěli ještě o něco více zpestřit, můžete v Bergünu, přímo na trati Albula Rhétské dráhy, navštívit železniční muzeum. Zde se díky originálním exponátům (například jedné z posledních lokomotiv zvané Krokodýl) seznámíte s historií, ale i současností nejdůmyslnější železnice ve Švýcarsku.

Bližší informace o Švýcarsku a o Rhétské dráze naleznete na webu MojeSvycarsko.com.