Švýcarsko zakázalo vařit humry zaživa

Švýcarští kuchaři v restauracích dostali od vlády jasné nařízení a od 1. března bude nelegální přípravovat tradičním způsobem, tedy hodit mořského korýše hozením zaživa do vroucího vývaru. Zjistilo se, že zvíře může cítit bolest.  

Ve Švýcarsku mají jasno - nejdříve omráčit, až poté uvařit.
Ve Švýcarsku mají jasno - nejdříve omráčit, až poté uvařit.
Zdroj: Profimedia.cz

Stále více vědců dává za pravdu obhájcům práv na ochranu zvířat, že humři a ostatní korýši mají velmi citlivý nervový systém a je pravděpodobné, že při vaření zaživa pociťují výraznou bolest. Mořští korýši sice nemají mozek, a tak nemůžou zažívat nepohodlí tak, jak jej známe my lidé. Vědci však zjistili, že při vaření zaživa uvolňují do svého krevního řečiště hormon kortizol, stejný jako ten, který produkují lidé, když je něco bolí.

Jedním z odborníků je profesor Robert Elwood z Královské univerzity v Belfastu, který provedl řadu pokusů s korýši: „Z údajů, které mám k dispozici, vychází jasně najevo, že zvířata před takovou smrtí trpí. A musím se ptát, když chráníme ptáky a savce, proč věnujeme tak málo pozornosti korýšům, jako jsou humři a krabi?“  

Švýcarská vláda vyslyšela volání vědců a rozhodla se vydat nařízení, které od 1. března zakazuje kuchařům v restauracích připravovat korýše hozením do vařící vody zaživa.

V rozkazu vlády je uvedeno, že humři musejí být nejdříve omráčeni do bezvědomí. Zdá se, že jedinou přijatelnou metodou bude elektrický šok nebo mechanická destrukce píchnutím do krunýře.

Součástí rozhodnutí je zároveň nařízení, že restaurace již nesmějí přepravovat živé mořské korýše na ledu nebo v ledové vodě, ale měli by být před přípravou uchováni v jejich přirozeném prostředí.

Švýcarsko není první zemí, které zakázalo vaření živých humrů. Nelegální je tento způsob na Novém Zélandu a také v italském městě Reggio Emilia. Itálie nedávno přijala zákon, který říká, že restaurace nemají povoleno uchovávat živé humry na ledu před vařením, protože to jen zbytečně prodlužuje jejich utrpení.

Mohlo by vás zajímat: