Sýrie: Jak tragické zemětřesení změnilo zemi, kterou už 12 let sužuje válka

Enormní únorové zemětřesení nejsilněji zasáhlo oblast jižního Turecka a severní Sýrie. Právě na tomto území dlouhodobě hledali útočiště lidé utíkající před válkou v Sýrii. Uprchlíků uvnitř vlastní země, bez střechy nad hlavou, bylo již před tragickou únorovou událostí více než 2,8 milionu. Zemětřesení připravilo o domov minimálně dalších 40 000 rodin.

Zdroj: CARE Česká republika

Situace v uprchlických táborech v pohraničních oblastech je nyní naprosto kritická. Oblast je pokrytá sněhem a noční teploty klesají pod bod mrazu. Odhaduje se, že v Turecku se v dočasných přístřešcích tísní 460 000 lidí, včetně rostoucího počtu dětí bez doprovodu. Mnoho rodin bylo odděleno ve zmatku po zemětřesení a tisíce dětí přišly o své rodiče a opatrovníky. Kapacity zdravotnických zařízení v oblasti byly již před ničivými otřesy napjaté, nyní jsou zdravotnické služby téměř nedostupné.

Zdroj: CARE Česká republika

"Je to strašlivé, nejde to popsat. Některá z menších měst byla úplně zničena. Jako kdyby zmizela z mapy,” vypráví Sherine Ibrahim, pracovnice humanitární organizace CARE (aktuálně v Sýrii).

Zdroj: CARE Česká republika

 "Nezáleží na tom, jaká je právě teď politická situace. Humanitární snahy jsou a musí být mnohem větší než kdykoli předtím,” popisuje Ayham Taha, humanitární pracovnice z CARE (aktuálně v Turecku). “Obě strany sdílejí stejnou bolest, hranice mezi Sýrií a Tureckem jako kdyby zmizela. Nikdo nemá dostatek jídla, všem je zima a všichni se bojíme.”

Citlivá politická situace komplikuje aktuální humanitární snahy zejména v severozápadní Sýrii. Týmy mezinárodní humanitární organizace CARE mají nicméně dobrou pozici a díky dlouhé historii práce v regionu dokáží pomáhat opravdu efektivně.  

Zdroj: CARE Česká republika

CARE již v oblasti rozdistribuovala 16 980 přikrývek vysídleným rodinám a hygienické i potravinové balíčky pro více než 20 000 rodin. V příštích dnech dojde také k distribuci finanční pomoci a zajištění přístupu k nezávadné vodě pro více než 30 000 rodin. 

Zdroj: CARE Česká republika

„Voda, matrace, jídlo. Vše se počítá. Každá koruna se počítá, protože jedna matrace může zlepšit životní podmínky toho mladého chlapce, který spí venku na podlaze," dodává Taha.

Přeživším zemětřesení v Turecku a Sýrii nyní můžete pomoci i Vy.

www.care.cz