Tajemní netopýři mohou vymřít. Může za to změna klimatu i jejich vzhled

Už na první pohled jsou netopýři výjimeční tvorové. Ožívají v noci a tak je jejich život zahalen tmou.

Tajemní netopýři mohou vymřít. Může za to změna klimatu i jejich vzhled
Tajemní netopýři mohou vymřít. Může za to změna klimatu i jejich vzhled
Zdroj: archiv

Démonický vzhled předurčil jejich nelehký osud. Lidé z nich měli odjakživa obavy, považovali je posly všeho zlého. Nyní je ale jejich život ohrožen víc než kdy jindy. 

Klimatické změny ohrožují netopýry více, než se předpokládalo. Dosud trpěli netopýři změnami teplot - tvrdí to studie v odborném časopise Mammal Review. Vědci "bijí na poplach", změny jsou podle nich doslova alarmující. Ale očekávají zhoršení situace se zvyšujícími se průměrnými teplotami. Následky se projeví v obstarávání stravy, přijímání potravy, spánku, teritoria a v neposlední řadě to ovlivní i rozmnožování

Ve srovnání s ostatními savci jsou netopýři velmi náchylní na dehydrataci. Nedokážou si vodu udržet v těle - velmi rychle se z jejich těla odpařuje (křídla mají velkou plochu, což proces ještě urychluje). Pokud se bude zvyšovat teplota, budou muset tito savci (a zvlášť kojící matky) létat za pitím na delší vzdálenosti. Zvedající se teplota bude také způsobovat netopýrům problémy s přezimováním. Mnoho druhů netopýrů žije ve vysokých nadmořských výškách, a ti se nemají kam stěhovat za chladnějším podnebím. Ve studii vědci píší, že bude celkem ohroženo 38 ze 47 druhů evropských a severoamerických netopýrů. 

Na výzkumu se podílejí Mathieu Lundy, Hayley Sherwin a Ian Montgomery z britské Queens University a zjišťovali, jaké následky má a bude mít globální oteplování na netopýry po celém světě.

Už jsme psali: Genocida netopýrů. Ohrožuje je tajemná plíseň

Jako včeličky

Více než jednu pětinu všech savců jsou netopýři. Tito tajemní a svým zjevem někdy i děsiví tvorové jsou považování  pro životní prostředí za velmi významné. Nejcennější je jejich schopnost opylovávat rostliny a roznášet semínka  - a to všechno u obrovského množství rostlin. 

 

Někteří netopýři jedí ovoce, jiní druhé netopýry. Podívejte se na video National Geographic:

Rok netopýra

Rok netopýra (2011-2012) je dvouletou celosvětovou kampaní zaměřenou na ochranu netopýrů a kaloňů. Kampaň zaštítil Program OSN pro životní prostředí (UNEP), Úmluva o ochraně stěhovavých druhů volně žijících živočichů (Bonnská úmluva, CMS) a Dohoda o ochraně populací evropských netopýrů (EUROBATS).

Cílem akce je zvýšit povědomí veřejnosti o potřebě ochrany netopýrů, příčinách jejich ohrožení, důležité roli netopýrů v ekosystémech a významu druhové rozmanitosti. Přečtěte si více na www.yearofthebat.org nebo www.ceson.org.

Na konci srpna a v půběhu září se bude konat spoustu akcí pro veřejnost (zde). 

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Související články