Telstar 1: Družice, která změnila svět. Díky ní existuje přenos televizního kanálu mezi kontinenty

Telekomunikační družice umožnila něco, co dnes považujeme za samozřejmost. Přenos televizního signálu napříč oceány a kontinenty. Jak to všechno začalo?

Telstar 1: Družice, která změnila svět. Díky ní existuje přenos televizního kanálu mezi kontinenty
Telstar 1: Družice, která změnila svět. Díky ní existuje přenos televizního kanálu mezi kontinenty
Zdroj: archiv

Před 50 lety, 10. července 1962, byla vypuštěna americká telekomunikační družice Telstar 1. Hned následující den po svém umístění na oběžnou dráhu zprostředkovala historicky první přenos televizního signálu mezi USA a Evropou.

Malý, ale o to významnější

Satelit Telstar 1 připomínal kouli o průměru necelých 90 centimetrů, jejíž povrch byl pokryt solárními panely. Zemi obíhal po eliptické dráze s dobou oběhu přibližně dvě a půl hodiny. Během této doby bylo možné uskutečnit asi dvacetiminutový přenos mezi oběma kontinenty, načež Telstar zmizel za horizontem.

První transatlantický televizní přenos družice zprostředkovala 11. července 1962. Napoprvé se jednalo o neveřejný experiment, ale již 23. července mohli diváci v Severní Americe a Evropě usednout ke svým televizním přijímačům, aby si díky satelitu vyslechli tiskovou konferenci tehdejšího amerického prezidenta Johna Fitzgeralda Kennedyho.

Životní cyklus satelitu byl poměrně krátký. Z provozu jej počátkem roku 1963 vyřadila porucha. Ačkoliv od té doby uplynulo hodně času, Telstar 1 dosud nezanikl v zemské atmosféře.

Pěkně od začátku

Na konci 50. let stoupala poptávka po komunikačních službách. Síť pozemních kabelů a radiových spojení (rádioreleových tras) byla poměrně dostačující, ale komunikace mezi kontinenty byly problematické - podmořské kabely jsou nesmírně drahou záležitostí. Pozornost se tedy obrátila ke družicím. V lednu 1961 vypsala NASA soutěž na telekomunikační satelit. Soutěže se zúčastnily tři společnosti a v květnu téhož roku už byl jasný vítěz - firma RCA se svojí družicí Relay (odstartovala 5 měsíců po Telstaru 1).

Podívejte se na speciální vydání časopisu National Geographic z roku 1962, které bylo věnováno této družici. Prohlédněte si historické fotografie a přečtěte si texty z doby, kdy byla družice senzací. 

Poražená společnost AT&T, budoucí autor Telstaru 1, nakonec získala licenci a mohla začít se stavbou družice. Družice Telstar 1 měla zajistit telekomunikační spojení mezi Spojenými státy a Evropou, a tak se musely kromě družice postavit i pozemní stanice. Ty vznikly ve Velké Británii, Francii a USA.

Družice se dostala na dráhu 10. července a obíhala ve výšce kolem 900 až 5 600 kilometrů. Za necelé dva týdny se uskutečnil první mezikontinentální televizní přenos. 

Podívejte se na video ze startu družice:

Úvodní foto: porticus. org

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Související články